Håkan Liljenberg är ständigt på jakt efter nya, bättre bilder. En jakt som tar honom så väl till Afrika som ut i trädgården. Foto: Maria Kindgren

Håkan Liljenberg är ständigt på jakt efter nya, bättre bilder. En jakt som tar honom så väl till Afrika som ut i trädgården. Foto: Maria Kindgren

Håkan Liljenberg är alltid på jakt efter den perfekta bilden

Av
Maria Kindgren

LÖDDEKÖPINGE. Tidiga morgnar och långa resor avskräcker inte naturfotografen Håkan Liljenberg från att fortsätta jaga riktigt vassa bilder. Men de kan finnas närmre än man tror. Hemma i Löddeköpinge pågår ständigt en kreativ process mot bättre bilder.

Håkan Liljenbergs naturfotografiska karriär tog avstamp i ett stort fågelskådarintresse.
– Det var bara att ta med kameran ut, säger han.

Intresset för djur har alltid funnits där och som 25-åring köpte han sin första kamera och tre år senare, 1983 åkte han till Afrika för första gången, en kontinent som han återvänt till flera gånger med vackra djurbilder som mål.

– I början visste jag inte så mycket om foto. Då var jag glad om jag fick ett lejon skarpt på bild, säger han.
Snart insåg han att det fanns mycket mer att jobba med.

– Man kan skapa en bild istället för att bara knäppa av. Att komponera ihop en bild med ljus och färger är både roligt och utmanande, konstaterar han.

Med åren så har det blivit mer fotograferande och minde fågelskådande. Han har varit medlem i naturfotoföreningen PhotoNatura sedan 1989.
Men det är inte det enkla och självklara som lockar.

– Ju svårare det är desto roligare är det. Om jag skulle lyckas med en viss typ av bild varje gång så hade det inte varit roligt. Det måste vara en utmaning, säger han.

För tillfället blir det mycket makrofotografering.
– Jag vill hela tiden hitta något nytt och inte bara köra på i samma spår. Så nu blir det mycket bilder på insekter, säger han.

Och för att fånga insekter på bild behöver han inte åka ända till Afrika.
– Jag fotograferar mycket i trädgården. Här finns gott om insekter, men också sällsynta fåglar, rådjur, igelkottar och massor av andra djur. Det gäller att se sig omkring. Möjligheter till bra bilder kan finnas var som helst så det gäller att titta efter, säger han.

Snart börjar en mer aktiv period för Håkan Liljenberg där både tålamod, skicklighet och disciplin sätts på prov.
– Jag fotograferar kronhjortar under deras brunstperiod. Det är skygga djur så jag får ta på kamouflagekläder och bege mig ut i mörkret för att invänta soluppgången, så det blir tidiga morgnar. Sedan gäller det att vara helt stilla och jag låter hjortarna närma sig mig istället för tvärtom, säger han.

Håkan Liljenberg har fotograferat kronhjortar i samband med brunstperioden i nästan sju år.
– Det är imponerande djur som kan komma så nära som 10 meter. De är inte så aggressiva mot människor, men visst känner jag mig ganska liten då jag står nära en hjort med väldiga horn.

När du tagit en riktigt grym bild då?
– Då ser jag framåt direkt. Jag ser hela tiden framåt, även när jag lyckas, säger han.
 
 
 

PhotoNatura

PhotoNatura är en sydsvensk intressegrupp och förening som startade 1988. I föreningen träffas naturfotografer regelbundet för att diskutera fotografi. En av PhotoNaturas grundtankar är att utveckla och vidga begreppet naturfoto både fotografiskt och konstnärligt. Föreningen har utställningar och gav i mars i år ut en fotobok. I PhotoNatura ingår både yrkesverksamma fotografer, semiproffs och amatörer. Källa: PhotoNatura

Publicerad 03 August 2011 16:23