Earth Hour uppmärksammas på KÄvlinge bibliotek.
Foto: Åse-Marie Nilsson

Earth Hour uppmärksammas på KÄvlinge bibliotek. Foto: Åse-Marie Nilsson

Earth Hour firas med akustisk musik

Av
Åsa Meierkord

Åsa Meierkord

KÄVLINGE. Hallå där Ann Persson, miljöstrateg i Kävlinge kommun, hur firar man Earth Hour i Kävlinge den 31 mars?
- Earth Hour eller Jordatimmen som jag föredrar att kalla den för kommer i år att firas med bland andra Musikföreningen i Kävlinge på Smörjgropen på Kävlinge bibliotek. Jag har anmält kommunen till WWF varje år, för att visa att vi är med och vi tror på det här. Men det var först förra året som vi synliggjorde det, genom att göra en film och tända marschaller på torget.
-Vi tänkte väl göra något liknande i år, men så fick vi höra att Musik i Kävlinge har ett arrangemang för Earth Hour. Så stort är inte Kävlinge att vi behöver ha flera arrangemang på olika ställen, så vi beslutade att flytta oss dit.
Vad händer där?
-Musikföreningen i Kävlinge arrangerar i samarbete med Kävlinge kulturskola en "Candle Light Jam" då det blir akustiskt jam i skenet av levande ljus. Alla är välkomna att ta med sig instrument och spela "unplugged" eller komma dit och lyssna.Vikingatider bjuder på nässelsoppa och vikingabröd, och kommunen på blåbärssoppa.
Varför är det viktigt att fira Earth Hour?
- I första hand är det viktigt som en symbolhandling. Genom att släcka ned sparar man inte så mycket el, men det blir väldigt synligt. Speciellt när symbolladdade byggnader som Eiffeltornet i Paris och Operahuset i Sydney gör det. Vi har ju inget sådant i Kävlinge, förutom vattentornet då....Det är rent symboliskt.
-Det är inte bara kommuner som kan anmäla sig till Earth Hour på WWF, utan även privatpersoner, skolor, förskolor och trossamfund och så kan man utmana varandra lite grann. Men personligen tycker jag att annat är viktigare, som skräpplockarveckan i vecka 17 då alla skolor och förskolor plockar skräp. Samtidigt blir det lite av en miljövecka, och vi kommer att titta på till exempel matsvinnet.
 
 
 

Publicerad 21 March 2012 09:59