Olof Samuelsson, ordförande i MIK, är glad för beslutet men hoppas på ytterligare satsningar på kulturen. arkivfoto: anja degerholm

Olof Samuelsson, ordförande i MIK, är glad för beslutet men hoppas på ytterligare satsningar på kulturen. arkivfoto: anja degerholm

Kulturutövare:

”Det behövs ännu mer”

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. ?Ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt. Så kommenterar två av Kävlinges kultureldsjälar kommunens beslut att höja de sökbara bidragen till kulturföreningarna med 200 000 kronor.
I förra veckan skrev Kävlinge Nya om bildningsnämndens beslut som börjar gälla den första januari 2016. Det är också då som kulturföreningarna måste börja betala för att nyttja kommunala lokaler, enligt ett beslut som togs i nämnden i våras.
Enligt Camilla Mårtensen (FP), ordförande i bildningsnämnden, handlar det om symboliska summor och att kostnaderna är betydligt mindre än det tillskott som nu har klubbats.
Olof Samuelsson, ordförande i Musikföreningen i Kävlinge (MIK) är glad över kommunens beslut.
– Det är efterlängtat och något vi har påpekat länge. Speciellt nu när de ska införa hyra så är det viktigt att man kompenserar för det, säger han.
Saknas lokaler
Olof Samuelsson ser beslutet att höja bidragen till kulturföreningarna som ett steg i rätt riktning. Men han berättar att nivån fortfarande kommer att vara väldigt låg jämfört med andra kommuner i Sverige. I KFUM:s senaste ranking över Sveriges kommuners arbete för unga, som kom 2013, hamnar Kävlinge kommun på plats 279 av 290.
– Jag hoppas att kommunen kommer att fortsätta att  vilja gynna kulturföreningarna och föreningslivet i kommunen nu. Utan höjningen hade vi inte kunnat planera så många arrangemang, säger Olof Samuelsson.
Camilla Mårtensson beskriver hyran som en symbolisk summa. Kommer de att påverka er verksamhet något?
– Det saknas ju relevanta lokaler för att göra kultur­evenemang. När vi har evenemang i Lilla kulturhuset måste vi därför hyra lokalen i många timmar för att sätta upp scener och ljudanläggningar. Då blir det pengar av det.
Han berättar också att Kävlinge kommun satsar betydligt mindre på studiecirkelverksamhet jämfört med många andra kommuner i Skåne.
– På grund av den låga bidragsnivån blir det mycket färre studiecirklar och kulturverksamhet här. Man missar därför mycket pengar från stat- och landsting.
”Räcker inte”
Enligt Christer Eklund, ordförande i Silverforsen Folkets park Kävlinge är det i nuläget ”slitsamt” att bedriva kultur i Kävlinge. Han berättar att föreningen driver sin verksamhet helt utan lokaler och att man därför bara kan ha verksamhet under sommartid.
”Att driva traditionell folkpark är omöjligt för oss. Trots det stora gensvaret och behovet av att träffas och göra aktiviteter hos oss. Visst är det bra att kulturen stöttas mer, men det räcker inte på långa vägar gentemot engagemang, eldsjälar och behov av större mötesplatser”, skriver Christer Eklund i ett mejl till Kävlinge Nya.
Närmare målen
– Det stämmer att vi ligger lågt i Sverige. Vi har tagit beslut i kommunen att framför allt satsa på barn och unga och både MIK och Folkets park gör det. Beslutet nu handlar om att närma oss våra mål och detta är ett steg. Men vi är fortfarande långt efter, säger Camilla Mårtensen.
– Just nu finns det inte ytterligare resursförstärkningar i form av ekonomiska tillskott planerade. Men det handlar också om att ge en god service med till exempel kontaktpersoner på kommunen som hjälper till med stöttning och marknadsföring, fortsätter hon.
I dag ligger bidragsnivån på 108 000 kronor. Efter årsskiftet kommer den att ligga på 308 000 kronor.
Lokalhyran kommer att ligga på 40 kronor i timmen.

Publicerad 29 September 2015 11:30