Bluegrasslirarna Mac Robertson och Pär Hyberg kommer att uppträda med sitt band New Sunny Side Ramblers. Foto: Lena karlsson

Bluegrasslirarna Mac Robertson och Pär Hyberg kommer att uppträda med sitt band New Sunny Side Ramblers. Foto: Lena karlsson

Tredje gången gillt för bluegrassfestival

Av
Lena Karlsson

KÄVLINGE. Bra akustisk musik, god mat och god stämning. Det är vad arrangören utlovar när American Roots Mini Festival #3 hålls i helgen.
Det är Kävlingebon Pär Hyberg som står bakom festivalen som hölls för första gången förra året.
– Jag gillar gammal amerikansk folkmusik som hillbilly, bluegrass och oldtime. Eftersom jag tyckte att det finns för lite konserter med hillbillymusik i Kävlinge drog jag igång det själv, förklarar han.
Stort intresse
Det blev fullt hus. Eftersom det blev så lyckat ordnande Musikföreningen i Kävlinge, MIK, en festival till förra året. Och nu på lördag är det dags för den tredje upplagan.
– Innan festivalen startade var det inte så mycket konserter här i Kävlinge överhuvudtaget, säger Mac Robertson som spelar akustisk gitarr i samma band som Pär Hyberg spelar mandolin i.
Förutom deras bluegrassband New Sunny Side Ramblers, duon The Hyberg Family från Kävlinge och Andreas Wolke från Furulund, uppträder Malmöbandet Tall Dark Strangers och duon The Tenderhearted från Köpenhamn under lördagskvällen.
– Det är mycket en social grej också. Musikerna minglar bland publiken, så det blir tillfälle att ställa frågor, säger Mac Robertson vars musikintresse startade med att lyssna på Beatles.
– Det var ofrånkomligt på den tiden. Sedan utvecklades det till ett intresse för blues. Sedan var inte steget långt till bluegrass. Det finns till och med en koppling i ordet ”blue”, säger Mac Robertson.
Bluegrassens fader är Bill Monroe. Namnet på musikstilen är taget efter det gräs som växer i Kentucky.
– Gräset finns faktiskt här i Sverige också. Här heter det ängsrö, säger Pär Hyberg.

Hans intresse för countrymusik där både bluegrass och hillbilly är undergenrer har på senare år dessutom utvecklats till att innefatta irländsk musik. Men nu på lördag är det alltså den amerikanska musiken med rötter från1920-talet som är i fokus.
Utöver musikunderhållning kommer det att bli amerikanskinspirerad mat av kocken Jacob Hargne som tidigare bland annat varit verksam på Operakällaren och Salt & Brygga.
– Så det kommer inte att bli hamburgare direkt, och om det blir det så blir det någon utöver det vanliga, säger Pär Hyberg.

MISSA INTE!

American Roots Mini Festival #3 17 oktober på Lilla Kulturhuset Mejerigränden. Biljetter finns till förköp på Kulturcentralen. Resterande biljetter säljs vid dörren som öppna klockan 17.30.

Publicerad 11 October 2015 09:00