Robert Benkö tror att många kommer nappa på idén om att få sina däck bytta hemma eller på arbetsplatsen.

Robert Benkö tror att många kommer nappa på idén om att få sina däck bytta hemma eller på arbetsplatsen. Foto: John Nordh

Idén: Däckbyte på hemmaplan

Däckfirma hoppas göra skiftet lättare för bilägare

LÖDDEKÖPINGE.

Vintern börjar närma sig och snart är det dags för det som många bilägare bävar för; att byta däck. Men däckskiftet behöver inte vara ett tidskrävande och jobbigt moment. I alla fall inte enligt Robert Benkö och Gabriella Hedarv på Däckis i Löddeköpinge som nu ska testa att åka ut till sina kunder för att byta däcken.

Av
John Nordh

Idén fick Robert Benkö för några år sedan när han jobbade för en larmfirma. Istället för att kunderna kom in till verkstaden med sina bilar, åkte han ut till deras arbetsplatser och hämtade bilarna, installerade larmet och körde sedan tillbaka och lämnade dem. Arbetssättet blev uppskattat, berättar han.

– De anställda behövde inte åka från jobbet och förlorade därför ingen arbetstid.

När Robert Benkö och Gabriella Hedarv startade sin däckfirma i våras började de fundera på om konceptet skulle fungera när det är dags för bilägare att byta däck inför vintern. De bestämde sig ganska snabbt för att ge det ett försök.

– Vi gjorde en förfrågan på Facebook om vad folk tyckte om idén och fick mycket positiv respons, berättar Gabriella Hedarv.

"Jag tror att det är många som skulle behöva detta i sin vardag"

Nu står de redo med en bil fylld med verktyg, elaggregat och domkraft för att kunna ta sig ut till kunderna och byta däck på plats. Skulle intresset bli stort har de ytterligare en bil till sitt förfogande.

– Det kan till exempel handla om ett företag där de anställda inte behöver köra iväg till en däckfirma under arbetstid eller efter jobbet då man har mycket annat att stå i, säger Robert Benkö och fortsätter:

– Det kan också vara en villaförening där grannarna går ihop. Själva däckbytet kostar inte mer än vanligt men vi kommer ta en avgift för att köra ut. Går man ihop några grannar så blir det inte mycket extra. Det enda kunderna behöver göra är att ta med sig sina däck i bilen och efteråt kan vi ta med dem och förvara dem på vårt däckhotell om de vill.

Såvitt han vet är det inga andra däckfirmor i området som erbjuder tjänsten. Ett av målen med konceptet är att ta bort kötiden för att skapa mer tid för kunderna. Lyckas man med det så tror Robert Benkö och Gabriella Hedarv att fler firmor kommer att haka på.

– Jag tror att det är många som skulle behöva detta i sin vardag när det blir mer och mer hetsigt i samhället. Många har det stressigt och kanske svårt att hinna med vardagen. Då vill de hellre ha mer tid för familjen än att åka och byta däck, säger Gabriella Hedarv.

Robert Benkö och Gabriella Hedarv.

Robert Benkö och Gabriella Hedarv. Foto: John Nordh

Att köra med rätt däck är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. När många kanske har svårt att finna tid till att byta sina däck finns det en risk att de istället väljer att vänta för länge med att byta till vinterdäck, tror Robert Benkö och Gabriella Hedarv.

– Det kan vara fint väder under dagen men sen under natten kan det bli halt och då kan det vara för sent. Att ha rätt däck för årstiden är en billig livförsäkring. Det gäller även under sommaren, säger Robert Benkö.

FAKTA

När det är vinterväglag eller finns risk för det, är det lag i Sverige på att använda vinterdäck eller dubbdäck. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag eller inte på platsen.

Vinterdäck ska användas från den 1 december till den 31 mars om det är vinterväglag. För personbilar och lätta fordon måste mönsterdjupet för vinterdäck vara minst 3 millimeter.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober till den 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får man använda dubbdäck även under annan tid.

Källa: Transportstyrelsen

Publicerad 19 September 2018 06:00