Kävlinge kommun borde förbjuda djur på cirkus, tycker en kommunbo. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Kävlinge kommun borde förbjuda djur på cirkus, tycker en kommunbo. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Mostphotos

Nytt förslag om djurförbud på cirkusar

"Nu måste ni väl ändå lyssna på oss medborgare"

KÄVLINGE.

Ett nytt medborgarförslag om djurförbud på cirkusar inom Kävlinge har kommit in till kommunen. Precis som förra gången nådde det snabbt över 100 underskrifter.

Av
John Nordh

2016 skrev en kommuninvånare ett e-förslag om att Kävlinge kommun borde införa ett förbud mot djur på cirkusar. Det tog inte lång tid förrän förslaget fick över 100 underskrifter – gränsen för att ett förslag ska hamna på ansvarig nämnds bord som i denna fråga är kommunstyrelsen. Politikerna valde dock att säga nej till förslaget med motiveringen att ett sådant förbud inte kan införas av en kommun eftersom det inte är olagligt för cirkusar att ha djur i sina föreställningar.

Nu har ett nytt förslag kommit in till kommunen som på kort tid har nått över 100 underskrifter. Förslagsställaren är kritisk mot att ingenting har hänt under dessa två år. "Nu måste ni väl ändå lyssna på oss medborgare som ställer oss emot detta föråldrade och osmakliga sätt att visa upp djur. Detta är djurplågeri", skriver personen i sitt förslag.

Enligt Pia Almström (M) kommunstyrelsens ordförande, finns det fortfarande ingen möjlighet för Kävlinge kommun att införa ett förbud.

– Så länge det är lagligt så är det svårt för oss att ha lokala regler mot det. Det man kan göra är att jobba med frågan på riksplanet för att få till en förändring av reglerna, säger hon.

Efter e-förslaget 2016 planerade politikerna i kommunstyrelsen att skicka ett brev till regeringen med en önskan om en lagändring. Men brevet uteblev.

– Vi valde att prata med våra riksdagsledamöter istället om det var möjligt att driva frågan den vägen men om jag ska vara ärlig så följde jag aldrig upp hur det gick sen, säger Pia Almström.

Hudiksvalls kommun var tidigt ute med att vilja förbjuda djur på cirkus och tog ett beslut i kommunfullmäktige under hösten 2015. Beslutet överklagades och upphävdes senare då Förvaltningsrätten meddelade i en dom att kommunfullmäktige hade överskridit sina befogenheter.

Österåkers kommun valde att gå en annan väg och fick till ett förbud mot icke domesticerade djur på cirkusar genom att förbjuda det i samband med upplåtelse av kommunal mark.

Från och med april 2019 är det förbjudet för cirkusar som uppträder i Sverige att hålla elefanter och sjölejon. Detta efter att en ny djurskyddslag röstades igenom i Riksdagen i somras. För svenska cirkusar kommer detta inte innebära någon förändring, då de sedan flera år avstått att hålla den typen av djur. Men utländska cirkusar på besök i Sverige kommer inte längre kunna ta med sig den här typen av djur, meddelade lantbruksministern Sven-Erik Bucht (S). Sedan tidigare är även apor, noshörningar, flodhästar, giraffer och olika typer av rovdjur som tigrar och lejon förbjudna att hålla på cirkus.

Publicerad 23 September 2018 00:00