Bakom körverket står tonsättaren Daniel Hjorth och journalisten och författaren Kerstin Weman Thornell.

Bakom körverket står tonsättaren Daniel Hjorth och journalisten och författaren Kerstin Weman Thornell. Foto: Lars Ahlinder

Kävlingebornas tankar om livet blir musik

Nyskrivet körverk har premiär på söndag

VÄSTRA KARABY.

"När livet ställs på sin spets, vad är viktigt för just dig?" Frågan har tio personer i trakterna kring Kävlinge, Dösjebro och Häljarp fått svara på. Berättelserna ligger nu till grund för det nyskrivna körverket "Detta är platsen, detta är tiden".

Av
John Nordh

Åttaåriga Axels tankar skiljer sig från 26-årige Mohammads, 66-åriga Ingrids och 90-årige Johns. Någon har velat berätta om livet som frånskild småbarnsförälder, någon annan har lyft fram metoo och en tredje beskriver utsikten från Karaby backar.

Det är journalisten och författaren Kerstin Weman Thornell som nu har förvandlat samtalen kring frågan till sångtexter. Musiken är komponerad och arrangerad av tonsättaren Daniel Hjort. Bakom körverket står Västra Karaby pastorat som samlar ett sjuttiotal körsångare i åldrarna 8 till 80 år från de tre församlingarna Kävlinge, Västra Karaby och Häljarp. Sedan ett halvår tillbaka har de repeterat in styckena under ledning av körledarna Lisa Borssén, Lars Ahlinder, Elin Maria Hjorth och Eva Hallberg.

Under hösten framförs körverket på tre konserter: Söndagen den 21 oktober klockan 16 är det urpremiär i Västra Karaby kyrka. Nästa konsert framförs onsdagen den 24 oktober klockan 18.30 i Korsbackakyrkan i Kävlinge och onsdagen den 7 november klockan 18.30 är det Asmundtorp kyrka som gäller.

– Tanken är att körverket sedan ska ges ut, både inom kyrkans olika kanaler men även till andra körer. Materialet vi har jobbat med finns ju kvar så är det är mycket möjligt att det kommer framföras igen, säger körledaren Eva Hallberg.

Körverket har tillkommit med ekonomiskt bidrag från Svenska Kyrkans fond Sodalitium Majus Lundensis och de medverkande församlingarna.

Publicerad 16 October 2018 10:30