"Jag hade en vision om att få till en mötesplats för både unga och gamla. Men nu får jag tyvärr ge upp den visionen", säger Louise Forssell. Arkivfoto: Anja Degerholm

Efter sju år: Barsebäcks 4H-gård lägger ner

"Det känns jättetråkigt"

BARSEBÄCK.

Barsebäcks 4H-gård lägger ner. Bakom beslutet står ett svalnande intresse för verksamheten som har lett till ett drastiskt minskat medlemsantal under de senaste två åren. – Det känns jättetråkigt att behöva ta det här beslutet efter sju fantastiska år, säger Louise Forssell som driver gården.

Av
John Nordh

Sedan 2012 har Barsebäcks 4H-gård varit en populär plats för bygdens barn och ungdomar. Men även en del äldre har hittat dit. Louise Forssell beskriver själv gården som en "liten oas".

– Mitt motto har alltid varit gemenskap utan prestationskrav och det tror jag är viktigt i dagens samhälle där allt ska vara så perfekt och lyckligt, säger hon.

Men nu är det alltså bestämt att verksamheten ska läggas ned. De senaste två åren har Barsebäcks 4H-gård haft svårt att locka medlemmar eftersom intresset för verksamheten har varit lågt.

– Jag har alltid drivit 4H-gården som en förening som bygger på aktiva medlemmar som vill engagera sig. Utan medlemmar minskar även vårt ekonomiska stöd. Det har inte blivit så mycket pengar över till att driva verksamheten, säger Louise Forssell.

Vad tror du det beror på att intresset har svalnat?

– Sedan två år tillbaka har jag bara haft möjlighet att ha öppet på helgerna och många barn och ungdomar sysslar med andra fritidsaktiviteter då. En teori är också att många barn sitter mer hemma med sina paddor idag (surfplattor reds.anm). Jag tror det är en kombination av de båda.

Hur känns det att ha behövt ta beslutet?

– Jättetråkigt och väldigt vemodigt. Jag hade en vision om att få till en mötesplats för både unga och gamla. Men nu får jag tyvärr ge upp den visionen.

Har du något extra kärt minne från åren som har gått?

– Det är mötena med alla kreativa barn och ungdomar som har varit enormt engagerade. Att få göra något för andra är det som har drivit mig.

4H-gården kommer att läggas ner till midsommar. Fram tills dess kommer den att drivas som vanligt och enligt tradition blir det öppet hus på annandag påsk även i år.

Louise Forssell, som själv bor på gården, kommer att ta över alla djuren. På 4H-gården finns det idag kaniner, höns, gäss och katter. På gården bor det också alpackor. De har Louise Forssell själv finansierat.

Publicerad 18 February 2019 11:49