Kärlek vid första ögonkastet. Så beskriver Louise Forssell sitt första möte med en alpacka. Leonardo, Lukas och Ludwig äter med stor aptit.

Kärlek vid första ögonkastet. Så beskriver Louise Forssell sitt första möte med en alpacka. Leonardo, Lukas och Ludwig äter med stor aptit. Foto: John Nordh

VIDEO: Efter 4H – nu satsar Louise på alpackornas helande kraft

Arrangerar vandring med alpackor

BARSEBÄCK.

Ett enda möte med alpackor på Ven för två år sedan räckte. Louise Forssell blev förälskad i djuret och kände direkt att hon ville skaffa egna. Nu utgör de tre alpackorna Lukas, Ludwig och Leonardo en viktig del i Louises nya satsning.

Av
John Nordh

Det var i februari som Louise Forssell gick ut med nyheten; efter sju års verksamhet ska Barsebäcks 4H-gård lägga ner till midsommar. Bakom beslutet står ett svalnande intresse för verksamheten som har lett till ett drastiskt minskat medlemsantal under de senaste två åren, som Lokaltidningen tidigare har skrivit om.

Louise Forssell har sedan dess smidit nya planer för gården och hennes nya satsning ligger nu i startgroparna. Under namnet Åtorpsgården kommer hon att erbjuda aktiviteter för privata sällskap. Fokus kommer att ligga på vandringar med de tre alpackorna som redan bor på gården.

– Tanken är att privata sällskap ska kunna boka vandringar, trekking, med alpackorna, till exempel under födelsedagar, familjemys eller möhippor. Det kan handla om längre vandringar ned till havet eller kortare promenader i området runt gården, säger Louise Forssell och fortsätter:

– Alpackor måste hanteras med ett stort lugn och att vandra med dem innebär väldigt mycket mindfullness och mental träning. Det ligger i tiden med tanke på vårt stressade samhälle. I sommar kommer Wellness house yoga i Löddeköpinge även erbjuda yoga i hagen där alpackorna betar.

Hennes intresse för alpackor började på Ven för två år sedan. Där bor en kvinna som har tolv stycken alpackor och som erbjuder vandringar under liknande former som Louise nu ska börja med. Louise beskriver det som kärlek vid första ögonkasten när hon följde med på en vandring.

– Jag blev förälskad direkt och kände att jag ville ha egna alpackor, säger Louise Forssell.

Sagt och gjort. Hon gjorde olika studiebesök och besökte bland annat Österlen alpacka som föder upp alpackor och i augusti förra året flyttade Lukas, Ludwig och Leonardo in på gården.

Förutom det lugna sällskapet, erbjuder även en alpacka fin ull. En gång om årets klipps dem och nyligen var en professionell klippare från Nya Zeeland på plats på Åtorpsgården. Ullen skickar Louise Forssell sedan iväg till ett spinneri i Billerberga.

– Planen framöver är att kunna sälja ullen här på gården. En alpacka ger ungefär 2 kilo ull. Jag är på jakt efter en vävstol då planen i framtiden är att väva plädar av ullen, säger hon.

Louise Forssell vill gärna komma i kontakt med fler alpackaägare.

– Finns det någon i Kävlinge kommun så hade det varit kul att komma i kontakt med dem för att utbyta kunskap och idéer, säger hon.

Förutom alpacka-vandringarna kommer Louise Forssell fortsätta ha kaninpensionat på gården.

"Alpackor måste hanteras med ett stort lugn och att vandra med dem innebär väldigt mycket mindfullness och mental träning", säger Louise Forssell. Foto: John Nordh

Lukas, Leonardo och Ludwig.

Lukas, Leonardo och Ludwig. Foto: John Nordh

"Tanken är att privata sällskap ska kunna boka vandringar, trekking, med alpackorna, till exempel under födelsedagar, familjemys eller möhippor", säger Louise Forssell. Foto: John Nordh

ALPACKAN

Tillhör släktet kameldjur.

Härstammar från Anderna; Peru, Chile och Bolivia.

Kan bli cirka 20 år gammal.

Har ull av hög kvalitet.

Väger mellan 60 och 80 kilo som fullvuxen. Ett nyfött föl väger mellan 5 och 10 kilo.

Källa: Svenska alpackaföreningen

Publicerad 21 May 2019 06:00