David Mikhail (till vänster), ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Korsbacka lämnar över namnlistan med 1 047 namn till Anette Bååth (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

David Mikhail (till vänster), ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Korsbacka lämnar över namnlistan med 1 047 namn till Anette Bååth (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: John Nordh

Sista försöket att påverka misslyckades – delar av KKB säljs ut

Namnlista med över 1 000 underskrifter hjälpte inte

KÄVLINGE.

"Sälj inte våra hem!" och "Bostad åt alla". Det var budskap som mötte politikerna i kommunfullmäktige utanför kommunhuset när de var på väg in till sammanträdet. Protesterna lyckades dock inte och nu är beslutet att sälja ut delar av KKB:s fastighetsbestånd taget.

Av
John Nordh

Med en demonstration och en protestlista med över 1 000 namnunderskrifter gjorde Hyresgästföreningen och Tillsammans för Kävlinge ett sista försök att stoppa planerna på försäljningen av KKB.

Trots att Anette Bååth (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, redan hade gett beskedet att protesten inte skulle ändra Alliansens ståndpunkt i frågan, fanns det ändå en gnista av hopp utanför kommunhuset.

– Jag hoppas fortfarande att politikerna ska ändra sig. Men även om de inte gör det så är det viktigt att vi är här och visar att det finns ett stort missnöje, sade David Mikhail, ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Korsbacka som var den som lämnade över protestlistan med totalt 1 047 namn till Anette Bååth.

– Tack för ert engagemang. Jag tar med mig listan in till de andra i kommunfullmäktige, sade hon och tog i hand med David Mikhail innan hon försvann in i kommunhuset.

På plats utanför fanns ett tjugotal personer. Både företrädare för Hyresgästföreningen samt medlemmar i föreningen Tillsammans för Kävlinge.

– Jag, precis som många andra, är orolig för att hyrorna ska höjas när de börjar renovera lägenheterna. Jag bor på Korsbacka och som pensionär har jag inte råd att bo kvar om hyrorna höjs, sade Bo Ekdahl från Tillsammans för Kävlinge.

Protesterna och demonstrationen skulle dock visa sig vara lönlösa. En och en halv timme efter att kommunfullmäktiges sammanträde satte igång meddelade Kävlinge kommun, genom ett pressmeddelande, att beslutet var taget.

– Vår ambition är att hitta en framtida ägare som är en välkänd aktör med gott rykte som investerar i hyresfastigheter på lång sikt. Vi vill också att köparen ska vara villig att investera både i de fastigheter man köper och i nyproduktion, säger Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Medlemmar från Tillsammans för Kävlinge var på plats utanför kommunhuset tillsammans med representanter för Hyresgästföreningen.

Medlemmar från Tillsammans för Kävlinge var på plats utanför kommunhuset tillsammans med representanter för Hyresgästföreningen. Foto: John Nordh

Då både Alliansen (M, C, L och KD) samt Sverigedemokraterna var positiva, röstade en majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige ja till förslaget. Enligt Anette Bååth röstade 33 ledamöter för medan 15 ledamöter röstade emot. En ledamot från Liberalerna valde att avstå från att rösta.

Oppositionspartierna S, MP och V försökte få igenom en återremiss på ärendet för att få fram en konsekvensanalys. Men förslaget röstades ner.

Beslutet innebär att en försäljning av cirka 15 procent av KKB:s totala fastighetsbestånd – motsvarande 350 till 400 lägenheter, nu ska ske. Kävlinge kommunala Holdings styrelse och VD får i uppdrag att arbeta fram vilka fastigheter som ska säljas och därefter ska försäljningsprocessen genomföras.

60 procent av vinsten som uppkommer genom försäljningen ska gå tillbaka till KKB för bostadsutveckling och nyproduktion. Resterande 40 procent ska användas till att bygga nya fritidsanläggningar. "Till exempel badhus och öppna aktivitetsområden", skriver Kävlinge kommun i pressmeddelandet.

Publicerad 10 June 2019 16:49