Therese Hoveman, ordförande i Dösjöbro IF och Elin Maria Hjorth från Svenska kyrkan står bakom initiativet.

Therese Hoveman, ordförande i Dösjöbro IF och Elin Maria Hjorth från Svenska kyrkan står bakom initiativet. Foto: John Nordh/Åsa Kalén

Deras gemensamma satsning ska minska ungas skärmtid

"Vill stärka bandet mellan ungdomarna i byn"

DÖSJEBRO.

Therese Hoveman och Elin Maria Hjorth vill minska ungas skärmtid och istället få dem att röra på sig mer. I höst drar de därför igång en helt ny satsning; öppet hus på idrottsplatsen en gång i veckan med fokus på fysiska aktiviteter.

Av
John Nordh

Femkamp, skattjakt, brännboll, måleri, dans och säkerligen en och annan fotbollsaktivitet. Therese Hoveman, ordförande i Dösjöbro IF och Elin Maria Hjorth från Svenska kyrkan vill aktivera Dösjebros unga genom att arrangera öppet hus på IP varje onsdag med start den 4 september.

Satsningen riktar sig till barn i årskurs 4 till 6 och vilka aktiviteterna blir är upp till barnen själva att bestämma. Det enda som är viktigt är att de får röra på sig och vara kreativa. Inga av aktiviteterna kommer ha religiösa inslag.

– Det här att barn går hem efter skolan och sätter sig framför sin skärm, det tror inte vi på. Om alla gör det vad får vi då för samhälle till slut? Vi vill stärka bandet mellan ungdomarna i byn genom att få dem att tycka det är roligt och intressant att röra på sig och vara tillsammans, säger Therese Hoveman.

Utgångspunkten för aktiviteterna blir i klubbhuset på idrottsplatsen. Tiden som kommer att gälla under onsdagarna är mellan klockan 14.30 till 16. Satsningen kommer sedan att drivas fram till höstlovet vecka 44 i månadsskiftet oktober/november. Därefter ska den utvärderas för att se om och hur den kan fortsätta.

– Vi vill vara ett lokalt nav på orten. Genom att hjälpa ungdomarna till sysselsättning hoppas vi kunna skapa en mer levande by och även att det i förlängningen ska kunna stärka våra respektive verksamheter, säger Therese Hoveman.

Publicerad 18 June 2019 09:09