Boende i de östra delarna av Kävlinge ser ut att få fortsätta vänta på en ny återvinningsstation.

Boende i de östra delarna av Kävlinge ser ut att få fortsätta vänta på en ny återvinningsstation. Foto/press: Jenny Brolin/FTI

Ny återvinningsstation drar ut på tiden: "Vi har ingen prognos"

Boende får fortsätta ta med skräpet till andra delar av Kävlinge

KÄVLINGE.

Det har snart gått två år sedan återvinningsstationen på Rinnebäck togs bort. När bygglovet för en ny station avslogs drog det hela ut på tiden och i nuläget finns det ingen prognos för när de boende i området ska kunna källsortera nära hemmet igen.

Av
John Nordh

Det var i augusti 2017 som återvinningsstationen vid Bäckabrinken på Rinnebäck togs bort. Anledningen var att Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som driver stationerna, blev uppsagda av fastighetsägaren eftersom marken hade sålts vidare.

Sedan dess har inget hänt och nu börjar de boende undra när de ska kunna källsortera i området igen. "Känns märkligt att hela östra delen av kommunen inklusive Rinnebäck ska behöva ta sig till Gryet eller Floravägen för att källsortera", skriver en person på Åsikt Kävlinge.

Ända sedan återvinningsstationen togs bort har FTI letat efter ny plats. Kommunen erbjöd sig att upplåta mark längs Harrievägen och FTI ansökte om bygglov. Men efter invändningar från grannar till platsen avslogs bygglovet och FTI valde att inte överklaga beslutet.

– Vi hade säkert kunnat få rätt men sådana här processer suger mycket energi så vi överklagade inte, säger Jenny Randborn, regionchef i Skåne för FTI och berättar att man istället fortsatte sökandet efter en ny plats i området. Något som dock är lättare sagt än gjort.

– Vi letar efter en plats som är lätt att anlägga på och som inte kräver så stora investeringar men vi har inte kommit så långt. Vi har ingen prognos i nuläget.

2021 ska en ny förordning börja gälla om producentansvaret för förpackningar och returpapper vilket innebär att samtliga hushåll successivt kommer att få fastighetsnära insamling i egna kärl.

– Det kommer att ske även i Kävlinge inom några år men vi ser ändå gärna en ny återvinningsstation i området för en sådan kommer fortfarande att behövas, säger Jenny Randborn.

Publicerad 18 June 2019 00:00