Lotta Stjerström och Ulf Jönsson driver pannkaksrestaurangen

Lotta Stjerström och Ulf Jönsson driver pannkaksrestaurangen "Farmor Annas matstuga" i Löddeköpinge. Foto. Maja Wiezell

Unik idé blev till sommaridyll – nu inne på andra säsongen

"Vi älskar pannkakor – framförallt farmor Annas gamla recept"

LÖDDEKÖPINGE. Lotta Stjernström och Ulf Jönsson förvandlade Lottas föräldrahem till en matsuga. Paret som driver denna pannkaksrestaurang lagar husmanskost i kossornas gamla stall. "Varje dag händer det någonting nytt här", berättar Ulf.

Av
Maja Wiezell

Förbi Center syd och längst med fälten går vägen som tar oss till en gästvänlig matstuga. För att ta sig in på gården går man igenom den blomstrande trädgården och in igenom en växtpassage. Vid dörren möter jag Lotta Stjernström som är född och uppvuxen här.

Gården var tidigare en plats för djuren – nu välkomnas alla som har vägarna förbi.

Gården var tidigare en plats för djuren – nu välkomnas alla som har vägarna förbi. Foto. Maja Wiezell

I flera generationer har gården funnits och en gång i tiden bodde Lotta Stjernströms farmor Anna här. Huset som nu står mitt på tomten var då ett stall för kossorna och tjurarna. Idag är det en restaurang – eller snarare en matstuga med servering av en pannkaksbuffé. Namnen Farmor Anna är en hyllning uttänkt av barnbarnet Lotta Stjernström som driver verksamheten tillsammans med sin man Ulf Jönsson.

Lotta Stjernström övertog gården i ett arv från sin pappa, Christer Nilsson, som var lantbrukare i Kävlinge. Förra året grundades idén för en restaurang som en hobbyverksamhet. Under premiäröppningen i fjol förväntade dem sig ungefär 30-40 gäster men blev överraskade när dagen kom.

– Första dagen kom det runt 150 gäster, så alla fick hjälpa till. Ryktet att vi skulle öppna en matstuga hade spridit sig bortom vänner och bekanta, säger Ulf Jönsson.

Nytt för i år är att satsa på grillkvällar i det nybyggda grillhuset.

I sommar kommer det finnas möjlighet att äta varm och kallt från det nybyggda utehuset. Utöver det vanliga kommer både grillat och kulglass serveras.

I sommar kommer det finnas möjlighet att äta varm och kallt från det nybyggda utehuset. Utöver det vanliga kommer både grillat och kulglass serveras. Foto. Maja Wiezell

I dagsläget har Lotta och Ulf anställt ungefär 10 ungdomar som hjälper dem att driva restaurangen. I köket möter jag en tjej som står och smörjer plåtar med smör. På vägen ut i matsalen stöter vi på en man som rullar på en ugn som ska bytas. Ulf tar tag i bakre delen av pirran som drar ugnen och hjälper mannen ut.

– Vi samarbetar och sköter gården tillsammans. För att kunna ge den rätta känslan till gästerna gäller det att alla hjälps åt och kan göra lite både-och. Vårt mål är att besökarna ska känna sig hemma här, berättar Lotta Stjernström.

Den kollektiva stämningen bjuder in för alla olika människor. Även planlösningen inne i matsalen är konstruerad för dem som har svårt att ta sig igenom dörrar och sluttningar, med tanke att ingen skall känna sig exkluderad.

– Det kommer flera stammisar hit från området. Från barn till äldre. Ibland sitter dem här hela förmiddagen, från frukost till lunch, säger Ulf Jönsson.

På menyn serveras pannkakor, äggakaka och annan husmanskost. För bokningar går det att beställa det som sällskapet önskar. Lotta och Ulf berättar att de gärna lagar det som gästerna efterlängtar – bara det finns möjlighet att laga rätten i köket.

Paret träffades då de båda arbetade på ICA i Landskrona för många år sedan. Att jobba tillsammans är någonting som jag upplever att Lotta och Ulf trivs med. De båda är chef över varsitt område, Lotta i köket och Ulf utanför köket.

Där dagens buffé står där kossorna och tjurarna åt sitt foder under Lottas uppväxt.

Där dagens buffé står där kossorna och tjurarna åt sitt foder under Lottas uppväxt. Foto. Maja Wiezell

– Så fort Lotta bad mig att sköta gårdens projekt på heltid, snackade jag med styrelsen och lämnade mitt tidigare arbete direkt, berättar Ulf Jönsson med ett leende på läpparna.

En månad kvar till årsjubileum och säsong i full gång. Det forna stallet har utvecklats till en plats att samlas och smaka på matglädjen. I sommar kommer gästerna även få möjlighet att lyssna till musik från trubadur och dansa på den nybyggda dansbanan.

Publicerad 05 July 2019 00:00