Johanna Nygren driver Facebookgruppen

Johanna Nygren driver Facebookgruppen "Frukt och bärplock Kävlinge". Foto: Privat/Adobe Stock

Facebookgrupp bär frukt – många pallar gå med

"Bättre att det kommer till användning"

KÄVLINGE.

Körsbär, hallon, äpplen eller varför inte lite päron? I Facebookgruppen "Frukt och bärplock Kävlinge" byter många av naturens läckerheter ägare. Johanna Nygren driver gruppen.

Av
John Nordh

Vad är syftet med "Frukt och bärplock Kävlinge"?

– De som kanske inte har någon trädgård eller som kanske har byggt en nytt hus och ännu inte har några fruktträd kan få ta del av andras frukter, bär eller grönsaker för den delen. Det är alldeles för mycket som ligger och ruttnar bort och då är det bättre om det kommer till användning. Dessutom blir det mindre spillfrukt för för ägaren att göra sig av med.

Har den fått stort genomslag?

– Det har inte blivit jättestort men gruppen har ändå 634 medlemmar. Jag har själv varit hemma hos folk och plockat körsbär och även plommon och äpplen. Jag ser också att många andra har varit i kontakt genom gruppen. Det är jättekul att man kan hjälpas åt.

Hur fick du idén?

– Jag är ute och promenerar ofta och har sett drösar av äpplen under träden och hallon som inte plockas. Då vill man ju bara gå in och plocka dem men det kan man ju inte göra. Det finns ju de som kanske inte orkar plocka av sina träd. Då måste det kännas bättre för dem att kunna ge bort frukten till någon istället.

Vilken är din favoritfrukt eller favoritbär?

– Helt klart körsbär och hallon!

Publicerad 22 July 2019 00:00