Mellan den 1 januari och den 6 augusti har det skett 144 stycken bilinbrott i Kävlinge kommun. (Genrebild)

Mellan den 1 januari och den 6 augusti har det skett 144 stycken bilinbrott i Kävlinge kommun. (Genrebild) Foto: Adobe Stock

Fördubbling av bilinbrott i Kävlinge kommun

Framför allt inbrott med korta brottstider som ökar

KÄVLINGE.

Antalet bilinbrott har mer än fördubblats i Kävlinge kommun. Under sommaren är det framför allt många utländska bilar som har drabbats.

Av
John Nordh

Vid 15.30-tiden under tisdagen skedde ytterligare ett bilinbrott på Center Syd. Denna gång var det en tyskregistrerad bil som drabbades. Medan bilägaren var inne och handlade passade någon eller några på att krossa en ruta och stjäla två väskor som förvarades inne i bilen. Byten blev bland annat pass, id-handlingar och bankkort.

– Vissa iakttagelser har gjorts som vi jobbar vidare med, säger Christer Stålhandske, kommunpolis i Staffanstorp.

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit har problemet med bilinbrott på Center Syd pågått hela året. Siffror från polisen visar nu att det har skett en fördubbling i Kävlinge kommun under 2019, jämfört med 2018, något som Sydsvenskan var först med att berätta om.

Mellan den 1 januari och den 6 augusti har det skett 144 stycken bilinbrott i Kävlinge kommun. Siffran för samma period förra året ligger på 69 stycken. Enligt Håkan Persson, kommunpolis i Lomma, är det inte bara inbrotten vid Center Syd som har höjt siffran.

– Vi har också haft en del bilinbrott i Furulund och även många badare har blivit utsatta. Inbrott i hantverksbilar fortsätter också där verktyg och maskiner blir bytet, säger han.

Framför allt är det inbrotten med ofta korta brottstider som har ökat under året. Sådana som har skett vid Center Syd och på andra liknande platser i Lokalpolisområde Kävlinge där även Lomma, Burlöv och Staffanstorp ingår.

– Problemet är inte unikt för Lokalpolisområde Kävlinge utan det har spridit sig allt mer. Malmö, Helsingborg och Landskrona har till exempel också haft problem, säger Håkan Persson.

Vad beror ökningen på?

– Jag tror att folk har upptäckt att det är enkelt att stjäla saker ur bilar eftersom det är många som lämnar kvar sina grejer i dem när de bara ska göra ett kort ärende. Det bästa receptet för att minska risken är att man tömmer bilen själv.

Vad gör polisen åt problemet?

– Vi försöker vara på plats vid utsatta områden så mycket som möjligt och vi har också satt upp varningsskyltar på olika språk eftersom det är många utländska bilar som utsätts. Vi ska också se om vi kan få ut information genom olika resebolag till exempel, det är något vi tittar på. Vi är också tacksamma för om folk som ser något tar bilder och skickar till oss.

Har ni fått in något som har gett er något hittills?

– Vi har fått information som gör att vi är intresserade av vissa personer.

Publicerad 07 August 2019 11:14