15 ungdomar har deltagit i Sommarliv - ungt entreprenörskap i Skåne 2019. Under tisdagen var flera av dem på plats i kommunhuset tillsammans med sina mentorer för att presentera sina företagsidéer.

15 ungdomar har deltagit i Sommarliv - ungt entreprenörskap i Skåne 2019. Under tisdagen var flera av dem på plats i kommunhuset tillsammans med sina mentorer för att presentera sina företagsidéer. Foto: John Nordh

Från honung till bandyklubbor – många idéer när ungdomar blev entreprenörer

"Planerar att fortsätta med företaget även i höst"

KÄVLINGE.

Honungsförsäljning för att hjälpa de hotade bina, innebandyklubbor som håller för utomhusspel, hundrastning och ett mobilt kafé på cykel. Under tisdagen avslutades Sommarliv – ungt entreprenörskap i Skåne 2019 när ungdomarna presenterade sina företagsidéer.

Av
John Nordh

Projektet som tidigare hette Sommarlovsentreprenörerna har nu bytt namn och utvecklats. Borta är utmärkelserna årets sommarlovsentreprenör, årets marknadsförare och årets slitvarg som ungdomarna i projektet tidigare kunde vinna.

I Sommarliv – ungt entreprenörskap i Skåne, har Kävlinge kommun istället valt att fokusera på individens egna utveckling, snarare än på ren prestation eller resultat, som projektledaren Charlotte Malmborg uttrycket det.

– Det handlar om att lära ungdomarna att driva något utifrån vad de själv brinner för, säger hon.

Anton Stafflinger har sålt lokalproducerad honung under företagsnamnet

Anton Stafflinger har sålt lokalproducerad honung under företagsnamnet "Bi Smart Honung". Foto: John Nordh

I sommar har 15 ungdomar arbetat med att utveckla sina egna företagsidéer med hjälp av mentorer. Under tisdagen presenterade de sina idéer för politiker i kommunledningen och tjänstemän.

En av ungdomarna i projektet är Anton Stafflinger. Under företagsnamnet "Bi Smart Honung" har han sålt lokalproducerad honung. 15 procent av intäkterna har han skänkt till Naturskyddsförenings kampanj "Operation: Rädda bina".

– Det har gått bra, jag har sålt 40 burkar. Jag planerar att fortsätta med företaget även i höst och förhoppningsvis sälja på någon marknad, säger Anton Stafflinger som bara tycker det har varit positivt att ha deltagit i projektet.

– Jag har fått mycket hjälp med att utveckla min idé.

Tova Arinder och Alva Bengtsson har sålt fika till badgäster i Barsebäckstrand och Barsebäckshamn.

Tova Arinder och Alva Bengtsson har sålt fika till badgäster i Barsebäckstrand och Barsebäckshamn. Foto: John Nordh

Tova Arinder och Alva Bengtsson håller med. Under sommaren har de arbetat med ett kafé på cykel under namnet "Kauwela Café". De har utgått från Löddeköpinge och cyklat till antingen Barsebäckshamn eller Barsebäckstrand där de bland annat har sålt juice av frukt som har räddats från att gå till spillo.

– Vi kan absolut rekommendera fler ungdomar att vara med i projektet. Det har varit en mycket bra erfarenhet och dessutom väldigt kul, säger Tova Arinder och Alva Bengtsson nickar och håller med.

Bland idéerna fanns bland annat också bandyklubbor som håller för utomhusspel, hundpassning, trädgårdsskötsel och hembakade kakor till fest och vardag.

Kävlinge kommun arrangerar projektet i samarbete med Sparbanken Skåne och Region Skåne.

Lovisa Kullberg har bakat bullar och kakor som hennes kunder har beställt.

Lovisa Kullberg har bakat bullar och kakor som hennes kunder har beställt. "Jag har haft 50 beställningar i sommar", säger hon. Foto: John Nordh

Publicerad 14 August 2019 08:49