Barnen på Lackalänga förskola hjälpte till med spadtagen. Victor Åstrand, tre år, tycker det var kul att gräva.

Barnen på Lackalänga förskola hjälpte till med spadtagen. Victor Åstrand, tre år, tycker det var kul att gräva. Foto: John Nordh

Efterlängtat första spadtag för Lackalänga förskola

911 dagar sedan vattenläckan

FURULUND.

Nu är bygget av den nya Lackalänga förskola igång. Både barn och personal längtar efter att få flytta in i den nya byggnaden som är en del av Kävlinge kommuns satsning på mindre barngrupper inom förskolan.

Av
John Nordh

Frukt, pampig musik, sång och ett framträdande av Lackalänga förskolas ständiga följeslagare Ylle så klart. Det första spadtaget av den nya förskolan tas under högtidliga former. Bakom en spade med tre skaft står Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, Camilla Mårtensen (L), utbildningsnämndens ordförande och platschefen Joakim Strid från HR Bygg.

Efter att de har tagit några spadtag inför ett samlat pressuppbåd får alla barn på förskolan också hjälpa till. En av dem är Victor Åstrand, tre år, som tycker det är kul att gräva.

– Jag tror att den nya förskolan kommer bli fin. Jag hoppas att den kommer ha många leksaker, säger han.

Den nya Lackalänga förskola kommer att byggas i ett plan och anpassas för att verksamheten ska kunna gå ifrån det traditionella konceptet med avdelningar och istället organiseras i enheter.

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit, ska utformningen av förskolan följa Skolverkets nya riktlinjer för storleken på barngrupper.

– Varje grupp kommer att ha två egna rum och det kommer också finnas flera gemensamma lokaler. Istället för att arbeta tre och tre kommer personalen arbeta två och två i varje grupp, säger Marie Nilsson, biträdande chef för utbildningssektorn i Kävlinge kommun.

– Att arbeta med mindre barngrupper innebär färre antal möten under en dag för förskolebarnen och forskning visar att det har positiva för dem och för personalen. Men även för den pedagogiska verksamheten och arbetsmiljön, fortsätter hon.

Från vänster: Camilla Mårtensen (L), utbildningsnämndens ordförande, platschefen Joakim Strid från HR Bygg och Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, hjälptes åt med det symboliska första spadtaget.

Från vänster: Camilla Mårtensen (L), utbildningsnämndens ordförande, platschefen Joakim Strid från HR Bygg och Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, hjälptes åt med det symboliska första spadtaget. Foto: John Nordh

Många ser nu fram emot att den nya förskolan ska bli klar och att få börja jobba på det nya sättet. En av dem är förskoleläraren Anna Neumann.

– Det blir spännande med ett nytt tänk. Vi har redan börjat med det lite men det kommer att göra mycket att få flytta in i lokaler som är byggda för arbetssättet, säger hon.

Anna Neumann har räknat dagarna sedan den omfattande vattenläckan som drabbade Lackalänga förskola och kommit fram till att det var 911 dagar sedan. Vid den efterföljande saneringen påträffades förhöjda fuktnivåer i betongplattan och även asbest i de äldre golvmattorna. Beslut togs att riva den gamla förskolan och bygga en helt ny.

Den nya förskolan beräknas stå klar vid årsskiftet 2020/2021. Under byggperioden kommer barnen att fortsätta gå i de paviljonger som redan finns på platsen. Utemiljön kommer att färdigställas under våren 2021.

Anna Neumann, förskolelärare som dagen till ära var utklädd till Ylle, ser fram emot att få flytta in i den ny förskolan.

Anna Neumann, förskolelärare som dagen till ära var utklädd till Ylle, ser fram emot att få flytta in i den ny förskolan. Foto: John Nordh

Barnen fick påbörja bygget av sin nya förskola.

Barnen fick påbörja bygget av sin nya förskola. Foto: John Nordh

Så här kommer förskolan se ut när den är klar. Det beräknas vara vid årsskiftet 2020/2021.

Så här kommer förskolan se ut när den är klar. Det beräknas vara vid årsskiftet 2020/2021. Foto: John Nordh

Publicerad 10 September 2019 14:57