Socialdemokraterna vill att hela parken och Folkets hus bevaras. Men Pia Almström och Moderaterna ser inga motsättningar med att bygga bostäder och bevara parken. Däremot måste Folkets hus rivas, anser hon.

Socialdemokraterna vill att hela parken och Folkets hus bevaras. Men Pia Almström och Moderaterna ser inga motsättningar med att bygga bostäder och bevara parken. Däremot måste Folkets hus rivas, anser hon. Arkivfoto: John Nordh

Exploateringen av Folkets park – nu ska processen dra igång igen

"Gäller att välja rätt form av byggnation"

LÖDDEKÖPINGE.

De styrande politikerna vill nu dra igång processen med markanvisningstävlingen för Folkets park i Löddeköpinge igen. Enligt Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, kommer en stor del av parken sparas när nya bostäder byggs. Men Folkets hus kommer däremot att rivas.

Av
John Nordh

Den 23 oktober kommer markanvisningstävlingen upp i kommunstyrelsen. Röstas den igenom kommer processen sätta igång och någon gång efter nyår kan politikerna vara redo att välja ett alternativ som de vill gå vidare med.

– Vi kommer få in olika förslag från intressenter som vill bygga, vi tittar på förslagen och väljer ut det vi tror kan tillföra mest, säger Pia Almström.

Socialdemokraterna vill att alla planer på bostäder i Folkets park ska skrotas, förutom på en mindre fastighet i kanten på parken där man ser framför sig ett LSS-boende. Enligt Catrin Tufvesson (S), oppositionsråd i Kävlinge, finns inte längre förutsättningarna för en markanvisningstävling för Folkets park.

– Det blir extra viktigt att bevara parken nu när Lödde står inför en rätt så stor expansion, både i Lödde centrum där ett flertal lägenheter ska byggas men även ute på det vi kallar Lödde Öster. Lödde kommer få en hel del nya invånare och då blir Folkets park en ännu viktigare grönyta att bevara, säger hon.

Pia Almström ser inga motsättningar med att bygga bostäder och bevara parken. Området som markanvisningstävlingen gäller berör den norra delen av parken, berättar hon.

– Vi har varit tydliga med att det fortfarande ska finnas en rejäl park som ska vara en samlingspunkt. Vi ser det som jätteviktigt. För oss gäller det att välja rätt form av byggnation som passar in i parken, säger hon.

Vilken form av byggnation skulle passa där tycker du?

– Jag vill inte föregripa bidragen från intressenterna så jag det tänker jag inte berätta.

Hur många bostäder handlar det om som ska byggas?

– Det får vi titta på när vi får in förslag.

Diskussioner om bostäder i Folket park i Löddeköpinge har pågått i många år. Därför har underhållet av parken fått stå tillbaka. Pia Almström och Catrin Tufvesson är överens om att den bör rustas upp och utvecklas. Men i mitten av parken står Folkets hus, där dansföreningen Zwing it har haft verksamhet i många år, och där går åsikterna isär. Moderaten anser att det inte går att spara huset medan Socialdemokraten vill bevara det.

– Vad jag har förstått så är det inte i speciellt bra skick och vad vi har hört från tidigare intressenter så går det inte att spara när bostäder ska byggas, säger Pia Almström.

– Jag ser inga problem med att vi skulle kunna ha kvar huset. Det är ett av de äldsta husen i Lödde och det finns många gamla hus som är i bra skick om man tar hand om dem. Det handlar om en vilja, säger Catrin Tufvesson.

Publicerad 17 September 2019 13:10