Alexandra Laufer på Zwing it är orolig för vad som ska hända om Folkets hus rivs.

Alexandra Laufer på Zwing it är orolig för vad som ska hända om Folkets hus rivs. Arkivfoto: John Nordh/Thomas Niklasson

Fortsatt oro hos Zwing it trots löften om ny lokal: "Många obesvarade frågor"

"Samma läge som för två år sedan"

LÖDDEKÖPINGE.

När det ska byggas bostäder i Folkets park talar mycket för att Zwing it kommer att förlora sina lokaler i Folkets hus då byggnaden troligtvis ska rivas. I föreningen växer sig oron nu stark trots löften om en ny lokal. – Vi har ännu inte fått någon lösning presenterad för oss, säger Alexandra Laufer på Zwing it.

Av
John Nordh

För två år sedan blossade oron upp i dansföreningen Zwing it när medlemmarna fick höra om politikernas planer. Bostäder skulle bygga i Folkets park och därmed skulle Folket hus som föreningen har dansat i sedan 1993 rivas.

Föreningen agerade snabbt och bjöd in allmänheten och politiker till ett möte i Folkets hus för att framföra sina synpunkter. Arbetet gav frukt. Beslutet om att dra igång en markanvisningstävling sköts på framtiden.

Nu är det dags igen och återigen växer sig oron stark bland Zwing its medlemmar. Föreningen har av kommunen blivit lovade en ny lokal på det framtida Tolvåkersområdet. Men det löftet stillar inte oron enligt Alexandra Laufer.

– Det ligger så långt fram i tiden och för att vi ska känna oss trygga med att lämna en lokal som fungerar så vill vi tydligt få förklarat för oss vilka förutsättningarna är för en ny lokal. Det har kommunen inte förklarat, säger hon.

Litar ni inte på löftena från kommunen?

– För oss är det samma läge som för två år sedan. Allting känns väldigt osäkert när vi inte vet mer eller kan få mer information. Det känns jätteoroligt. Om vi till exempel hamnar i en tillfällig lokal, hur länge ska vi vara där och kommer den vara ändamålsenlig för vår verksamhet? Det är fortfarande många obesvarade frågor.

Vad kommer ni göra nu?

– Det behöver vi fundera på nu. Vi är ganska förvånade över att man väljer att dra igång detta igen på samma sätt. Vi trodde att det som hände förra gången skulle göra att frågan skulle hanteras på ett annat sätt denna gång.

Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, har svårt att förstå föreningens oro. Hon står fast vid sitt löfte att lokalfrågan kommer att lösas för Zwing it och menar att en kommunal verksamhet inte alltid kan beskrivas i minsta detalj.

– Vi har sagt att vi ska lösa deras lokalbehov genom att de ska få en ny lokal på Tolvåkersområdet och skulle det behövas en tillfällig lokal innan dess så har vi lovat att vi ska lösa det också. Vi har lovat att de inte ska stå utan en lokal och mer än så kan vi inte göra, säger hon.

Enligt föreningen finns det ingen tjänsteman på kommunen som jobbar med ärendet i nuläget. Stämmer det?

– Vi har inte börjat rita på byggnaden ännu så det är svårt att börja jobba med detaljerna innan vi har börjat med ytterväggarna.

Publicerad 17 September 2019 13:14