Ebba Lindström och Kim Balaton Blom provspringer motionsslingan i Furulunskogen där loppet går av stapeln.

Ebba Lindström och Kim Balaton Blom provspringer motionsslingan i Furulunskogen där loppet går av stapeln. Foto: John Nordh

De arrangerar lopp för att främja psykisk hälsa

"Alla deltar efter egen förmåga"

FURULUND.

Den nionde oktober arrangeras ett motionslopp på Vikenområdet för att främja psykisk hälsa. Alla är välkomna att delta.

Av
John Nordh

Loppet går på den 1,2 kilometer långa motionsslingan i Furulundskogen. Deltagarna kan gå eller springa ett fritt antal varv. Även den som går med rullator eller som är rullstolsburen kan delta. Loppet är öppet för såväl yngre som äldre.

– Alla deltar efter sin egen förmåga och vi har ingen tidtagning. Detta är ingen tävling utan syftet är istället att få folk att motionera, säger Kim Balaton Blom, hälsopedagog i Kävlinge kommun som drar i trådarna tillsammans med kollegan Ebba Lindström, hälsoutvecklare, på den hälsofrämjande enheten.

Deltagandet kostar 30 kronor för vuxna och 20 kronor för barn. Allt överskott går till hjälporganisationen Mind som arbetar mot psykisk ohälsa. Som deltagare går det också att skänka valfri summa till organisationen och till den hälsofrämjande enheten.

– Mind jobbar mycket mot de äldre som är en av den hälsofrämjande enhetens stora målgrupper. Bland annat har de en äldrelinje som de som är 65 plus kan ringa, säger Ebba Lindström.

Varför ett lopp för att främja psykisk hälsa?

– Psykisk ohälsa är ett stort problem i samhället och vi har blivit bättre på att prata om det. Men vi måste också bli bättre på att göra något åt det, säger hon.

Förutom loppet bjuds det på uppvärmning med Friskis och svettis och hinderbana för barn. Efter loppet blir det ett stretch- och rörlighetspass med personal från Vikenbadet. Detta kommer att ske vid grönområdet vid badet. Ett antal föreningar och organisationer kommer också vara på plats för att visa upp sig.

– Det blir som en minimässa, säger Ebba Lindström.

Inför loppet bjuder dessutom personal från Vikenbadet på två gratis löpträningar; tisdagen den 24 september och torsdagen den 3 oktober. Klockan 17.30 till 18.15 är tiderna som gäller båda kvällarna. Samling sker vid ingången till Vikenbadet, ingen föranmälan krävs.

Mer information om loppet och anmälan finns på Kävlinge kommuns hemsida.

Kim Balaton Blom och Ebba Lindström hoppas att intresset ska bli stort så att loppet kan bli ett återkommande evenemang.

Kim Balaton Blom och Ebba Lindström hoppas att intresset ska bli stort så att loppet kan bli ett återkommande evenemang. Foto: John Nordh

HÅLLPUNKTER

16.45: Uppvärmning med Friskis och svettis.

17.00: Startskott för Motionslopp för psykisk hälsa.

17.00: Hinderbana för barn.

19.00: Sista målgång.

19.15-20.00: Stretch- och rörlighetspass med personal från Vikenbadet.

Publicerad 29 September 2019 00:00