Peter Kristersson, Peter Strandeus och Mikael Norling är tillsammans med Mikael Hodos initiativtagare till den nya hallen.

Peter Kristersson, Peter Strandeus och Mikael Norling är tillsammans med Mikael Hodos initiativtagare till den nya hallen. Foto: John Nordh

Föräldrarna startade egen padelhall: "Har varit en spännande resa"

Tog saken i egna händer

LÖDDEKÖPINGE.

En ny padelhall öppnar i Löddeköpinge i helgen. Bakom satsningen står ett gäng drivna föräldrar i föreningen LPC som tog saken i egna händer när de riskerade att stå utan lokal.

Av
John Nordh

Under Lokaltidningens besök är det mesta klart, endast några detaljer ska fixas till. Doften inne i hallen påminner om en ny bil.

På de två banorna spelar ett gäng barn tillsammans. De är alla överens om att padel är en rolig sport och är glada över de nya banorna.

– Alla sporter med racket är roliga. Padel är extra kul eftersom man kan valla bollen i glasväggarna, säger Oliver Hodos, 12 år.

– Det är roligt att spela och så får man röra på sig och motionera, fortsätter Nora Strandeus, 8 år.

Det råder padelfeber i Sverige. Allt fler banor och hallar poppar upp över hela landet och antalet utövare av sporten, som beskrivs som en blandning mellan tennis och squash, växer stadigt.

Löddeköpinge är inget undantag. Det kan Peter Kristersson, Peter Strandeus, Mikael Norling och Mikael Hodos från LPC (tidigare Lödde Padel Club) intyga. Efter bara tre år har föreningen cirka 200 medlemmar, 29 ideella ledare och över 150 barn i träning, varav cirka 50 tränar i Lund.

– Vi har den största barnverksamheten inom padelsporten i Sverige vad vi känner till, säger Peter Kristersson.

När LPC i våras valde att avsluta sitt samarbete med Sportcenter Syd, där föreningen fram tills dess hade huserat, såg det ut som att man skulle stå utan lokal. Men de fyra föräldrarna tog saken i egna händer. De kontaktade det lokala byggföretaget Er-ho som gick in som sponsor och efter flera månaders arbete är det nu alltså klart, LPC Padel Center på Kontorsvägen i Löddeköpinge.

– Det har varit en spännande resa. Vi kunde inget om hur det funkade att bygga en egen padelhall innan det här, säger Peter Kristersson och berättar att den nya hallen betyder mycket för föreningens verksamhet.

– I vanliga fall finns det en hallägare och en förening som får boka in sig på banorna. Men här kommer vi som förening själva få drifta bokningssytemet. Det gör att vi kan sätta våra träningsaktiva barn och ungdomar i första hand.

Med hallen vill föräldrarna också skapa en plats för barn och ungdomar att vara på efter och även innan skolan. Mellan klockan 07 och 16 på vardagarna kan banorna nyttjas gratis av de som vill.

– Tanken är att de kan komma hit och spela padel, hänga och göra läxorna, säger Peter Kristersson.

Nu har LPC stora planer för framtiden. Föreningen hoppas att även i fortsättningen kunna locka fler barn, unga och även vuxna till sin verksamhet. Både de som vill motionsspela och de som vill satsa på sporten. Föreningens plan är också att finnas på flera orter; Löddeköpinge, Lund och Lomma.

– Det var anledningen till att vi tog bort Lödde från vårt namn och ersatte det med endast ett L, berättar Peter Kristersson.

På lördag, den 5 oktober, invigs LPC Padel Center. Mellan klockan 10 och 13 är det öppet hus.

Nora Strandeus tycker padel är kul.

Nora Strandeus tycker padel är kul. "Och så får man röra på sig och motionera", säger hon. Foto: John Nordh

Matchen är igång!

Matchen är igång! Foto: John Nordh

LPC har över 150 träningsaktiva barn och unga. Här är några av dem.

LPC har över 150 träningsaktiva barn och unga. Här är några av dem. Foto: John Nordh

En av anledningarna till att padel är så populärt är att det är ganska lätt, tror föräldrarna.

En av anledningarna till att padel är så populärt är att det är ganska lätt, tror föräldrarna. "Det spelar ingen roll om de som spelar är ojämna i kvalitén, de kan ändå få igång ett bra spel", säger Peter Strandeus längs till höger i bild. Foto: John Nordh

Publicerad 05 October 2019 00:00