Miljöpartiet föreslår att det i fortsättningen ska planteras växter som är gynnsamma för pollinerande insekter i kommunens krukor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Miljöpartiet föreslår att det i fortsättningen ska planteras växter som är gynnsamma för pollinerande insekter i kommunens krukor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: John Nordh

MP: "Plantera växter som är mer bivänliga"

Vill hjälpa de hotade bina

KÄVLINGE.

Många av växterna som sätts ut i krukor runt om i kommunen är inte bivänliga. Det vill Miljöpartiet i Kävlinge ändra på.

Av
John Nordh

I en motion till kommunfullmäktige föreslår nu partiet att det i fortsättningen ska planteras växter som är gynnsamma för pollinerande insekter, som till exempel vildbin och humlor.

– Många av växterna i de här krukorna är ganska fattiga på den typen av näring som pollinatörer behöver, säger Lars Lundström från Miljöpartiet i Kävlinge som står bakom motionen tillsammans med tre partikamrater.

Miljöpartiet har själv en lång lista på växter som är gynnsamma för pollinatörer men skriver i motionen att man vill ge förvaltningen i uppdrag att lägga fram ett förslag på växter som är lämpliga.

– Det är bättre att låta förvaltningen bestämma växter, säger Lars Lundström.

Anledningen till Miljöpartiets motion är att bin och andra pollinatörer är hotade. Enligt partiet beror det på att de har svårt att hitta tillräckligt med pollen och nektar, bra boplatser och platser att övervintra på när deras livsmiljöer försvinner.

I Sverige finns det 270 olika arter av vilda bin och enligt partiet är en tredjedel av dessa på väg att försvinna. "Dessutom finns det 13 arter av vilda bil som inte setts till på lång tid – dessa kan redan vara utdöda i landet", skriver Miljöpartiet i motionen.

Publicerad 06 October 2019 00:00