Konstvandringarna går bland annat förbi verket

Konstvandringarna går bland annat förbi verket "Tetris" på Unionstorget. Konstverket är skapat av Jacob Dahlgren och placerades där i samband med att det nybyggda torget invigdes våren 2017. Arkivfoto: John Nordh

Nu blir konstverken lättare att upptäcka

Kommunen har sammanställt lista över offentliga verk

KÄVLINGE.

För första gången någonsin har Kävlinge kommun gjort en karta över alla offentliga konstverk i kommunen. I samband med det regionala evenemanget Bästa biennalen kommer flera vandringar att arrangeras där konstverken står i fokus.

Av
John Nordh

Har du sett verket "Parhästar" på Nygatan, "Solenergi" på Unionsgatan, "Stenform på rygg" vid Norrehed eller kanske graffitimålningarna som finns på flera pumphus runt om i kommunen? De finns alla med i den helt nya kartan över offentliga konstverk som Kävlinge kommun har sammanställt för första gången.

– Vi vill lyfta fram konsten som kommuninvånarna kan upptäcka i sin egen närmiljö och visa upp det vi har. Broschyren kommer att finnas att hämta i slutet av nästa vecka i kommunhuset och på biblioteken. Den kommer också att finnas digitalt, säger Heidi Viman, kultursamordnare i Kävlinge kommun.

Totalt 25 verk finns med på listan och de allra flesta hittas i centrala Kävlinge. Det är även där det inom kort ska arrangeras tre stycken konstvandringar. Den första går av stapeln lördagen den 19 oktober och riktar sig i första hand till familjer. Vandringen utgår från biblioteket i Kävlinge klockan 13 och avslutas sedan med en workshop klockan 14 då deltagarna får skapa konst med inspiration av verken de har sett. Anmälan görs till biblioteken.

Ytterligare två konstvandringar arrangeras veckan därpå; en på tisdagen den 22 oktober klockan 12 till 13 och en på torsdagen den 24 oktober klockan 18 till 19.

Vandringarna är en del av evenemanget Bästa biennalen som pågår över hela Skåne mellan den 19 oktober och söndagen den 3 november. Bästa biennalen har arrangerats vartannat år sedan 2013 och detta är den tredje gången Kävlinge kommun deltar.

Konstforum i Kävlinges traditionella ungdomsutställning på Lilla kulturhuset Mejerigränden blir i år en del av Bästa biennalen. Den är öppen två dagar under höstlovet; tisdagen den 29 oktober mellan klockan 13 och 18 och onsdagen den 30 oktober samma tider.

Publicerad 10 October 2019 00:00