"Det vi protesterar mot är att de ska dra igång markanvisningstävlingen utan att ha en plan presenterad för oss först." Från vänster: Max Kruse, Emilia Niklasson, Miranda Royzing och Klara Wikman. Foto: John Nordh

Ungdomar i Zwing it: "Vi vill ha konkreta svar"

"Folkets hus är som ett andra hem"

LÖDDEKÖPINGE.

Dansskolan Zwing it och Folkets hus har varit en samlingsplats för många ungdomar genom årens lopp. Klara Wikman, Miranda Royzing, Emilia Niklasson och Max Kruse är alla aktiva i föreningen och nu är de oroliga för framtiden.

Av
John Nordh

Klara Wikman, Miranda Royzing och Emilia Niklasson har dansat i Zwing it i många år. Idag är de dessutom tränare som håller i egna dansklasser och är därför på Folkets hus flera dagar i veckan.

De är alla överens. Zwing its verksamhet i Folkets hus betyder väldigt mycket för många unga.

– Det är som ett andra hem, säger Emilia Niklasson.

– Många kommer hit direkt efter skolan och pluggar innan deras lektioner drar igång och efteråt stannar många kvar och hänger och snackar, fortsätter Miranda Royzing.

Att sammanhållningen bland ungdomarna i huset är god är något som Max Kruse kan intyga. För fem år sedan började han dansa i Zwing it efter att innan dess ha testat några olika sporter. Men i Folkets hus stannade han kvar.

– Här får alla synas oavsett hur bra de är på att dansa. Hela gruppen ska få vara med och det hade jag inte upplevt på samma sätt tidigare. Det är också så mycket mer än bara dans här och vi har roligt tillsammans även efter att lektionerna är slut, berättar han.

Klara Wikman fortsätter:

– Det är så många som möts här som kanske aldrig hade lärt känna varandra annars. Barn och unga från alla delar av kommunen dansar här, men det finns också de som kommer utifrån.

Ungdomarna är nu oroliga för framtiden för dansskolan. Den 23 oktober förväntas beslut tas i kommunstyrelsen om att dra igång en markanvisningstävling för Folkets park. När bostäder ska byggas i området talar det mesta för att Folkets hus kommer att rivas.

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit har Zwing it blivit lovade en ny lokal på det framtida Tolvåkersområdet och skulle det bli ett glapp så ska det lösas genom en tillfällig lokal.

– Vi har lovat att de inte ska stå utan en lokal och mer än så kan vi inte göra, har Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, sagt i en tidigare artikel i Lokaltidningen.

Men löftena stillar inte oron, varken i Zwing its styrelse eller ungdomarnas. Därför kämpar de nu för att få politikerna att tänka om. Ungdomarna har bland annat dragit igång en namninsamling och de ska också bjuda in politikerna till ett möte på Folkets hus den 16 oktober.

– Det vi protesterar mot är att de ska dra igång markanvisningstävlingen utan att ha en plan presenterad för oss först, säger Miranda Royzing.

Ungdomarna vill se en tydligare kommunikation från politikernas sida. Löftena räcker inte, anser de.

– Politikerna måste börja diskutera med oss. Det handlar inte om att vi klamrar oss fast vid Folkets hus. Men detta är en perfekt lokal och när de säger att vi ska erbjudas en likvärdig, tänker de i samma banor som oss där? Vet de vad som krävs? Vi vill veta exakt vad det är som kommer finnas till oss om Folkets hus rivs, säger Emilia Niklasson.

– Vi vill ha konkreta svar, fortsätter Max Kruse.

Folkets hus är perfekt för dans, anser ungdomarna i Zwing it.

Folkets hus är perfekt för dans, anser ungdomarna i Zwing it. Foto: John Nordh

Publicerad 10 October 2019 11:22