De klasser på Ljungenskolan som har idrottslektioner på Vikenhallen får åka buss dit trots att sträckan bara är knappt en kilometer.

De klasser på Ljungenskolan som har idrottslektioner på Vikenhallen får åka buss dit trots att sträckan bara är knappt en kilometer. Foto: John Nordh/Mostphotos

Elever bussas mellan skolan och idrottshallen – en sträcka på knappt en kilometer

Förälder reagerar: "Borde kunna gå att planera annorlunda"

FURULUND.

Mellan Ljungenskolan och Vikenhallen är det knappt en kilometer. Trots det åker elever skolbuss dit för att ha idrottslektioner.

Av
John Nordh

Från och med höstterminen 2019 har elever i grundskolan fått mer undervisningstid i ämnena matematik och idrott och hälsa då dessa har utökats i timplanen.

Elevantalet i Furulund har också ökat och Ljungenskolans idrottshall räcker inte längre till för alla klassers idrottslektioner. Skolans ledning har därför tvingats förlägga några av lektionerna på Vikenhallen.

– Vi har utökat skolan med moduler men idrottshallen kan vi inte utöka och därför använder vi Vikenhallen, säger Gunilla Frangeur, rektor på Ljungenskolan.

En förälder har reagerat på att eleverna åker skolbuss mellan skolan och Vikenhallen, en sträcka som är cirka 870 meter bilvägen enligt sajten hitta.se. Hen anser att det är fel, både på grund av miljö- och kostnadsskäl men också eftersom det är viktigt att röra på sig. Skolorna i kommunen borde sätta in mer tid för motion, inte ta bort den med bussar, anser föräldern som hävdar att hen inte är ensam om att tycka så.

"Jag och fler med mig tycker att det borde kunna gå att planera annorlunda och fokusera på motion och rörelse istället för tid", skriver föräldern i ett inlägg på Åsikt Kävlinge.

Men det är just på grund av tidsaspekten som skolan låter eleverna åka buss till Vikenhallen enligt Gunilla Frangeur.

– Hade de gått dit och tillbaka hade det tagit längre tid och då hade vi fått förlänga skoldagen. Det är också en säkerhetsfråga, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om några klasser på mellanstadiet och en lektion i veckan för de berörda.

Hade det varit möjligt att integrera promenaden mellan skolan och Vikenhallen som en del av idrottslektionen?

– Då hade en för stor del av idrottslektionen ägnats åt promenerande. Idrottsämnet innehåller så mycket annat också.

Publicerad 15 October 2019 09:04