I Kävlinge kommun finns det cirka 40 registerade hjärtstartare. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

I Kävlinge kommun finns det cirka 40 registerade hjärtstartare. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos

Få hjärtstartare registrerade i Kävlinge kommun

Endast 1,26 stycken per 1 000 invånare

KÄVLINGE.

I Kävlinge kommun finns det 40 registrerade hjärtstartare – eller 1,26 stycken per 1 000 invånare. Det är färre än i många andra svenska kommuner.

Av
John Nordh

Detta visar en kartläggning av Hjärt-Lungfonden som har rankat samtliga Sveriges kommuner efter hur många registrerade hjärtstartare de har.

I rankingen hamnar Kävlinge på plats 238 av Sveriges 290 kommuner och av Skånes 33, hamnar Kävlinge på plats 26.

2018 påbörjades hjärt-lungräddning på 6 129 svenskar som drabbades av hjärtstopp utanför sjukhus. 5 520 av dem dog.

Men i de fall där allmänheten gör en snabb insats med hjärtstartare kan chansen till överlevnad öka från 10 till 70 procent, enligt Hjärt-Lungfonden.

– Vid plötsligt hjärtstopp kan ett ögonblick utgöra skillnaden mellan liv och död – för varje minut utan behandling minskar chansen att överleva med 10 procent. Forskning visar att en tidig strömstöt med hjärtstartare ökar den drabbades möjligheter dramatiskt. Men det förutsätter att hjärtstartaren finns nära till hands, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i ett pressmeddelande.

I Sverige finns det uppskattningsvis 50 000 hjärtstartare. Men bara drygt 19 000 av dem är registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister och först då blir de synliga för larmcentralen och SMS-livräddare. Resten riskerar att stå oanvända.

– Hjärtstartaren är ett fantastiskt forskningsgenombrott som bör finnas tillgänglig för alla, oberoende av var man bor. Vi uppmanar kommuner, föreningar, bostadsaktörer och företag att skaffa och registrera fler hjärtstartare, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Publicerad 15 October 2019 09:45