Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Kävlinge klättrar i skolranking

Andelen godkända elever drar upp kommunens placering

KÄVLINGE. Kävlinge kommun hamnar på plats 69 i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun. Det är en förbättring med 13 placeringar jämfört med föregående år.

Av
Matilda Sädås

Varje år genomför Lärarförbundet en undersökning i syfte att uppmärksamma kommuners roll som huvudmän för skolan. Utifrån tio kriterier mäter förbundet hur mycket varje kommun satsar på förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola.

När 2019 års rankning nu presenteras hamnar Kävlinge på plats 69 av Sveriges 290 kommuner. Placeringen är en förbättring jämfört med året innan då kommunen kom på en 82:a plats.

Andelen godkända elever och elevernas meritvärde i årskurs 9 är två faktorer som drar upp Kävlinge kommuns placering, medan resurstilldelningen och lärartätheten drar ned den.

I Skåne är Kävlinge rankad som nummer sex av 33 kommuner. Det är bättre än grannkommunerna Lomma, Eslöv, Svalöv och Landskrona, men något sämre än Lund. Båstad rankas som landets femte bästa skolkommun och är således även den kommun som placerar sig bäst i länet.

Publicerad 18 October 2019 00:00