Hovrätten för Skåne och Blekinge.

Hovrätten för Skåne och Blekinge. Foto: Adobe Stock

Två döms till fängelse efter skotten på Nordanväg

Ändrar tingsrättens dom

KÄVLINGE. De två unga män som tidigare friats för grov misshandel och grovt vapenbrott i samband med skotten på Nordanväg i fjol döms nu till fängelse. Det efter att fallet prövats i den högre instansen.

Det var i mars i fjol som de två männen 22 och 24 år gamla stämde träff med en jämnårig man vid ett gatukök i Kävlinge för att sedan köra iväg tillsammans i en bil.

I bilen ska det uppstått bråk. Uppgifterna om vad som hänt skiljer sig dock.

Enligt de två nu dömda ska de ha agerat i självförsvar då den upphämtade 23-åringen börjat bråka. Någonstans i tumultet ska den yngre av de båda männen kommit åt avtryckaren på pistolen och avlossat skott som träffade både 23-åringen och 24-åringen i benen.

23-åringen hävdar dock att 22-åringen agerat med uppsåt och att 24-åringen ska ha sagt till 22-åringen att skjuta.

22-åringen och 24-åringen åtalades senare för grov misshandel samt grovt vapenbrott. De båda friades dock då tingsrätten inte ansåg det vara bevisat att den yngre mannen haft för avsikt att skjuta och att det inte var klarlagt vem av männen som ägde vapnet.

Efter att hovrätten sagt sitt ändras dock domen mot de båda männen. Hovrätten anser det vara bevisat att 22-åringen agerat med uppsåt och att han därmed gjort sig skyldig till båda de åtalade brotten. Han döms till fängelse i två år och tio månader och ska även betala skadestånd till den skjutna 23-åringen.

Även 24-åringen döms till fängelse i två år för misshandel av 23-åringen.

Publicerad 02 November 2019 00:00