Magnus Bäckström drabbades själv av hjärtstopp 2006 men överlevde, troligtvis eftersom han fick hjälp mycket snabbt. Han är tacksam för

Magnus Bäckström drabbades själv av hjärtstopp 2006 men överlevde, troligtvis eftersom han fick hjälp mycket snabbt. Han är tacksam för "sina 13 bonusår". Foto: Privat/John Nordh

Magnus överlevde hjärtstopp – kämpar nu för att öka antalet hjärtstartare

"Det behövs en uppryckning"

KÄVLINGE.

Kävlinge kommun har få registrerade hjärtstartare jämfört med många andra svenska kommuner. Det vill Magnus Bäckström ändra på. För 13 år sedan var han själv nära att mista livet när han drabbades av hjärtstopp.

Av
John Nordh

Det var efter en badmintonmatch i Bellevuehallen i Malmö 2006 som Magnus Bäckströms hjärta plötsligt stannade och han föll ihop. Två personer som var på plats var snabba med att inleda hjärt-lungräddning (HLR). Hade det inte gjorts, hade Magnus Bäckström troligtvis inte överlevt.

Enligt Hjärt-Lungfonden dör 90 procent av alla som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus. Men i de fall där allmänheten gör en snabb insats med hjärtstartare kan chansen till överlevnad öka från 10 till 70 procent.

Ända sedan den ödesdigra dagen för 13 år sedan har Magnus Bäckström därför arbetat för att öka antalet hjärtstartare och för att öka kunskapen om HLR. Han har på eget initiativ placerat ut tolv stycken hjärtstartare i landet, varav åtta i Kävlinge, samt låtit utbilda över 80 personer i HLR. Han har skrivit över 130 tidningsinsändare och var även den som föreslog ett register över Sveriges hjärtstartare med GPS-positionering. Något som Civilförsvarsförbundet sedan anammade.

Nyligen publicerade Lokaltidningen nyheten om att Hjärt-Lungfonden gjort en kartläggning över hur många registrerade hjärtstartare som finns i Sveriges kommuner. Uppgifterna i artikeln fick Magnus Bäckström att reagera.

Jämfört med många andra kommuner, finns det nämligen få registrerade hjärtstartare i Kävlinge kommun. Med 40 stycken totalt, eller 1,26 stycken per 1 000 invånare, hamnar Kävlinge på plats 238 av 290 i Hjärt-Lungfondens ranking.

– När du ringer 112 kan de bara hänvisa till de hjärtstartare som är registrerade. På Vikenhallen finns det till exempel två stycken och när jag gjorde en koll nyligen var ingen av dem registrerade. Det innebär att skulle det ske ett hjärtstopp där så skulle du bli hänvisad någon annanstans av 112 om du inte själv skulle veta om att de fanns där, säger Magnus Bäckström och berättar att den som finns på badet nu är registrerad, men inte den som finns i idrottshallen.

Han anser att det behövs en uppryckning i kommunen och att fler hjärtstartare ska registreras. Mörkertalet är troligtvis stort och Magnus Bäckström tycker att ansvaret borde ligga på kommunen att hålla koll på alla de hjärtstartare som finns här.

– Det borde inte vara omöjligt för kommunen. Om vi alla hjälps åt – kommunen, företagare, föreningar och privatpersoner så kan vi gör livet tryggare för alla som bor i Kävlinge kommun. Syns hjärtstartarna inte så gör de ingen nytta, säger han.

Björn Andersson, säkerhetschef på Kävlinge kommun, anser inte att det är kommunens ansvar att föra ett sådant register. På kommunens hemsida finns idag en lista över hjärtstartare men den kommer snart att tas bort.

– Jag har själv sett hjärtstartare som inte har funnits på kommunens lista. Det är ett svårt, om inte omöjligt uppdrag för kommunen att ansvara för det. Den som köper en hjärtstartare måste själv ansvara för att registrera den, säger han och fortsätter:

– Sen kan det också finnas föreningar eller privata företag som har köpt in en egen hjärtstartare som de inte vill ska användas av utomstående utanför deras egen verksamhet. Dessa oregistrerade hjärtstartare riskerar att förbli okända.

Björn Andersson berättar att det kommunen nu ska göra är att gå ut med information internt för att säkerställa att alla egna hjärtstartare är registrerade. Kommunen ska också bli tydligare med informationen på sin hemsida om hur man kan registrera sin hjärtstartare, samt hur man hittar Hjärtstartarregistret.

För att se var de registrerade hjärtstartarna finns, samt för att registrera, gå in på www.hjartstartarregistret.se.

Publicerad 07 November 2019 09:20