"Det finns blommor för alla tillfällen", säger Linda Wahldén. Som florist har hon också ställt upp i flera tävlingar, bland annat i SM. Foto: John Nordh

Blomstrande tider för Linda: "Stämpel på att mitt hantverk håller hög kvalitet"

Gesällbrevet i hamn, nu väntar mästarbrevet

ÅLSTORP.

Den ständigt närvarande trädgården i föräldrahemmet under uppväxten lade grunden för Linda Wahldéns intresse för blommor. Efter några år som florist har hon nu tagit emot sitt gesällbrev och snart väntar även mästarbrevet.

Av
John Nordh

Den 6 november fick275 hantverkare inom 38 olika yrken ta emot sina gesäll- och mästarbrev under ceremoniella former i Blå hallen i Stockholm. En av dem var Ålstorpsbon Linda Wahldén som till vardags arbetar på Söderblommor i Malmö. Att få ta emot sitt gesällbrev innebar ett stort kliv framåt i karriären.

– Det är en stämpel på att mitt hantverk håller en hög kvalitet. Nästa steg för mig blir att göra färdig utbildningen till mästarbrevet. Där har jag bara några veckor kvar. Mästarbrevet är ytterligare en stämpel, inte bara på själva hantverket utan även på andra aspekter av floristyrket, säger Linda Wahldén.

Tjusningen med floristyrket är framför allt att det är så kreativt, tycker hon. För en florist gäller det att kunna se färger och former.

– Många kunder som vill ha en bukett vet ofta inte riktigt vad de vill ha. Då är det upp till mig att hitta färger som passar och blommor som ser fina ut ihop, säger Linda Wahldén och fortsätter:

– Vissa tror att vara florist endast innebär att stå och binda blommor. Men det är så mycket mer, att expediera kunder är till exempel en annan stor del. Jag tycker om att det är så omväxlande, det gör yrket ännu roligare.

Vad är tjusningen med blommor tycker du?

– Det är nog att det finns blommor för alla tillfällen. Blommor kan till exempel användas för att skänka glädje vid ett firande eller tröst vid sorg. Som florist kan jag hjälpa till att förstärka dessa känslor. Jag tror inte det finns någon som inte blir glad av att få blommor.

Har du någon favoritblomma?

– Nej faktiskt inte. Alla blommor har sin charm.

Linda är omgiven av blommor på sitt arbete.

Linda är omgiven av blommor på sitt arbete. Foto: John Nordh

Publicerad 09 November 2019 00:00