"Ån är en naturresurs som det är viktigt att vi tar hand om", säger Marcus Lundberg. Foto: Adobe Stock/Privat

Ökar tillsynen av fisket i ån: "Kommer att stöta på oss oftare nu"

Uppdraget: Motarbeta tjuvfiske och överfiske

KÄVLINGE.

Fiskar du i Kävlingeån? Då kan du räkna med oftare få stöta på tillsynsmän från Kävlingeåns-Löddeåns fiskevårdsområde. Sedan i somras genomför de nämligen utökade kontroller längs med ån för att stävja problemet med tjuvfiske och överfiske.

Av
John Nordh

Marcus Lundberg är ny tillsynsman för Kävlingeåns-Löddeåns fiskevårdsområde. Tillsammans med tre kollegor patrullerar han nu längs med ån med jämna mellanrum, både till fots men också med båt. De utökade kontrollerna har pågått sedan i somras och kommer att fortsätta.

– Engagemanget var inte så högt innan men nu har vi styrt upp det. Man kommer att stöta på oss oftare från och med nu. Ån är en naturresurs som det är viktigt att vi tar hand om och då ska det vara uppstyrt så att alla ska kunna ta del av den, säger Marcus Lundberg.

Han berättar att de allra flesta fiskare sköter sig. De köper fiskekort och följer reglerna för antalet fisk man får ta upp och vilken storlek de får ha.

– Många som fiskar i ån uppskattar att stöta på oss tillsynsmän.

Men det finns de som inte respekterar reglerna. Marcus Lundberg är själv född och uppvuxen i Bjärred och har fiskat i ån i många år. Flera gånger under årens lopp har han sett folk som inte sköter sig. Framför allt upplevde han ett stort problem förra året. Det var då han beslutade sig för att ringa till ansvariga för fiskevårdsområdet.

– Jag ringde och påpekade problemet och föreslog att jag skulle bli tillsynsman. Det slutade med att jag fick gå en utbildning. Jag har ett naturligt engagemang för ån eftersom jag själv har fiskat i den under hela min uppväxt, säger Marcus Lundberg.

Att reglerna följs för hur mycket fisk man får ta upp och att de har rätt storlek är viktigt för att främja beståndet i ån. Gäddor på över en meter måste till exempel tillbaka in i ån.

– Det är bara honor som blir så stora och de är mycket viktiga för reproduktionen eftersom de ofta har mycket rom, säger Marcus Lundberg.

Fiskekort för Kävlingeån kostar 50 kronor för ett dygn eller 500 kronor för ett årskort. Det går att köpa kort på Furumacken i Furulund, Preem i Kävlinge, Lödde Båt och kanotcenter, Shell och Ica Supermarket i Löddeköpinge samt på Fiskekompaniet i Lund. Det går också att köpa fiskekort online på fiskekort.se.

Marcus har fiskat i Kävlingeån under hela sin uppväxt och vet var de stora gäddorna finns.

Marcus har fiskat i Kävlingeån under hela sin uppväxt och vet var de stora gäddorna finns. Foto: Privat

Fotnot. Kävlingeåns nedre lopp, mellan Löddeköpinge och havet, kallas Lödde å.

REGLER

Lax och öring: Förbjudna att fiska mellan den 1 oktober och den 31 december. Övrig tid max två fångade och hemtagna fiskar per kort och dag. Minimimått 50 centimeter. Utlekt fisk bör återutsättas.

Gädda: Max två fångade och hemtagna per kort och dag. Gäddor över 100 centimeter ska återutsättas.

Abborre: Max tre fångade och hemtagna per kort och dag. Abborrar över 40 centimeter ska återutsättas.

Totalt: Max fem fångade och hemtagna fiskar per kort och dag oavsett fiskart.

Utanför åmynningen råder fiskeförbud mellan den 15 september och den 30 april. Trolling är inte tillåtet i ån, inte heller ekolod. Varje fiskare får använda max två fiskeredskap samtidigt.

Det finns också allmänna regler för fiske i Skåne. Mer information om dessa finns hos länsstyrelsen.

Källa: Kävlingeåns/Löddeåns fiskevårdsområdet.

Publicerad 10 November 2019 00:00