Kvinnan lurades att föra över 157 000 kronor till bedragaren. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Kvinnan lurades att föra över 157 000 kronor till bedragaren. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Adobe Sock

Bedragare lurade kvinna föra över 157 000 kronor

Polisen: "Inför julen tenderar dessa brott att öka"

KÄVLINGE.

En 65-årig kvinna i Kävlinge har blivit utsatt för bedrägeri över telefon. Genom att utge sig att ringa från Pensionsmyndigheten lyckades bedragaren få kvinnan att föra över 157 000 kronor.

Av
John Nordh

Händelsen ägde rum i torsdags eftermiddag. Kvinnan fick då ett samtal från en person som berättade att hon hade fått för mycket utbetalt i pension. På så sätt ska bedragaren lyckats lura kvinnan att gå in på sin internetbank med hjälp av sin bankdosa och föra över pengar.

Totalt ska hon ha fört över 157 000 kronor i flera olika omgångar till bedragaren som enligt polisanmälan beskrivs som mycket vältalig och trevlig.

– Vi vill varna för denna formen av brott som går under samlingsnamnet vishing och som ofta drabbar äldre personer. Inför julen tenderar dessa brott att öka, säger Michael Rydberg, kommunpolis i Kävlinge.

Polisens rekommendation när man blir uppringd är att lägga på luren och istället själv ringa upp myndigheten eller banken för att verifiera. Polisen rekommenderar också att aldrig logga in på någon annans begäran.

En bank eller myndighet ringer aldrig och ber om information om bankkort eller om lösenord. Inte heller för att be någon föra över pengar till ett annat konto.

Publicerad 12 November 2019 00:00