Arbetsliv- och fritidsnämnden säger nej till narkotikahundar på Kävlinges skolor.

Arbetsliv- och fritidsnämnden säger nej till narkotikahundar på Kävlinges skolor. Foto/press: Kriminalvården

Nej till narkotikahundar på skolor: "Otäck utveckling rent principiellt"

"Misstänkliggör alla elever"

KÄVLINGE.

Arbetsliv- och fritidsnämnden säger nej till att låta narkotikahundar regelbundet söka efter droger på Kävlinges skolor. Enligt Johan Ericsson (M), nämndens ordförande, skulle det vara ett steg mot en "otäck utveckling".

Av
John Nordh

I ett försök att minska de narkotikarelaterade brotten i kommunen, lade Socialdemokraterna i Kävlinge i våras fram en motion om att polisen ska börja söka igenom kommunens skolor efter droger med narkotikahundar.

– Skolan ska vara en fredad zon. Droger drabbar fler än bara den som använder. Därför vill vi ta upp problematiken och diskutera dessa frågor, sade Catrin Tufvesson (S), oppositionsråd i Kävlinge i en artikel i Lokaltidningen som publicerades i april.

Förra veckan var motionen uppe i arbetsliv- och fritidsnämnden där frågan gick till votering som nej-sidan vann med 9-4. Endast Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade ja.

För Johan Ericsson var beslutet att rösta nej till motionen lätt. Han har sett nyhetsinslag från USA där man i vissa områden har vakter på skolan, larmbågar för att upptäcka vapen och ständiga genomsökningar efter droger. En utveckling han vill undvika i Sverige och i Kävlinge.

– Hade vi börjat söka efter narkotika på våra skolor så tycker jag att vi hade skapat en situation som jag inte vill ha. Det är en oerhört otäck utveckling rent principiellt och man misstänkliggör alla elever. Vi skulle kunna kroppsvisitera alla elever också men det är inte heller någon bra lösning, säger Johan Ericsson.

Skulle inte narkotikahundar vara ett bra sätt att komma åt problemet på?

– Vi vet inte med säkerhet att det finns droger på skolorna. Är det så att det uppdagas så är det bättre att varje enskild rektor begär det stödet av polisen, eller att polisen själva tar beslutet. Det är inget som vi i arbetsliv- och fritidsnämnden ska ta beslut om tycker jag.

Motionen går nu vidare till kommunstyrelsen som också ska säga sitt.

Publicerad 12 November 2019 11:43