Från vänster: Ragnar Hellborg, Nils-Erik Winther och Anders Ödman. Den 7 december släpps

Från vänster: Ragnar Hellborg, Nils-Erik Winther och Anders Ödman. Den 7 december släpps "Kävlinges historia 3 – industrialiseringen". Foto: John Nordh

Trilogin är i hamn – men hembygdsföreningen inte redo att knyta ihop säcken

"Finns så mycket intressant att berätta"

KÄVLINGE.

Tidigare fanns det inte mycket nedskrivet om Kävlinges svunna tider. Det har hembygdsföreningen ändrat på med sin bokserie "Kävlinges historia" som till början var tänkt att bli en trilogi. Men när den tredje boken nu släpps avslöjar föreningen att ytterligare böcker kommer att se dagens ljus.

Av
John Nordh

Harjagers härads fornminnes – och hembygdsförening har sedan 2016 släppt en bok om året. Den första boken om Kävlinges historia sträcker sig från istiden fram till enskiftet cirka år 1830. Bok två handlar om järnvägens intåg i Kävlinge på 1880-talet och förra året släppte föreningen också en bok om Lilla Harries och Örtoftas historia.

Nu är det alltså dags för den tredje boken om Kävlinges historia och den handlar om när industrialiseringen kom till byn. Denna gång har är det föreningsmedlemmarna Nils-Erik Winther (tidigare ordförande), Anders Ödman och Ragnar Hellborg författat boken tillsammans.

När den första delen av "Kävlinges historia" släpptes 2016 var det tänkt att bokserien skulle bli en trilogi. Men nu avslöjar hembygdsföreningen att ytterligare böcker kommer att se dagens ljus. Två manuskript ligger i pipelinen, ett som berättar historien om cementgjuteriet i Kävlinge och ett om yllefabriken i Furulund.

– Det finns så mycket intressant att berätta och vi ser en stor vinst med att samla och ge ut Kävlinges historia i print. Det har skrivits så ofantligt lite om den tidigare, säger Anders Ödman.

I "Kävlinges historia 3 – industrialiseringen" går det bland annat att läsa om startskottet för industrialiseringen i Kävlinge som gick när Christian Mortensen år 1879 köpte upp en stor del av marken i Kävlinge, från den gamla gästgivaregården på Kvarngatan ända upp till Stora Harrie. Han startade ett grovgarveri i området där Kvarnparken ligger idag och snart också en skofabrik. Fler industrier, däribland ett väveri, glacéläderfabriken och ett sockerbruk följde.

Tillsammans med tågen som hade börjat rulla några år innan började Kävlinge, som tidigare endast hade bestått av ett antal gårdar, växa i rask takt och likna den ort vi känner idag.

– Sockerbruket är den industri som har betytt mest för Kävlinges utveckling. I slutet av 1800-talet hade bruket ett sextiotal anställda och runt 200 så kallade kampanjarbetare, säger Nils-Erik Winther.

Barn och personal från förskolan Stjärnan kommer att sjunga i Gamla kyrkan som en del av hembygdsföreningens julevenemang den 7 december.

Barn och personal från förskolan Stjärnan kommer att sjunga i Gamla kyrkan som en del av hembygdsföreningens julevenemang den 7 december. Foto: John Nordh

"Kävlinges historia 3 – industrialiseringen" trycks i 1 500 exemplar och släpps i samband med hembygdsföreningens jularrangemang i hembygdsgården lördagen den 7 december. Förutom en presentation och försäljning av boken, kommer bland annat barn och personal från förskolan Stjärnan sjunga julsånger i Gamla kyrkan.

En ny utställning om kläder från olika tider visas också i Klockaregårdens museum och det bjuds även på en keramikutställning. I tomtens släde kan man bli fotograferad och för en billig peng kommer det också finnas möjlighet att åka häst och vagn. Evenemanget pågår mellan klockan 11 och 16.

Publicerad 21 November 2019 09:09