Kjell Johansson ser fram emot den tjugonde julmarknaden på Furumacken i Furulund.

Kjell Johansson ser fram emot den tjugonde julmarknaden på Furumacken i Furulund. Foto: John Nordh

Tjugo år av jul på Furumacken

Marknaden jubilerar den 6 december

FURULUND.

Sång, dans runt granen, paketauktion och Kjells gulasch så klart. Fredagen den 6 december är det 20-årsjubileum för julmarknaden på Furumacken.

Av
John Nordh

Det har nu gått hela 20 år sedan Kjell Johansson bestämde sig för att skapa en egen julmarknad när intresset för att fortsätta med marknaden på Kungsgatan, som flera handlare i byn arrangerade under två år, hade svalnat.

Under de två decennierna som marknaden på Furumacken har arrangerats har den hunnit bli en kär tradition för många. Kjell Johansson, som numera drar i trådarna tillsammans med hustrun Aniela, har inga planer på att sluta, trots att den tar mycket tid och kostar pengar.

– Det är det värt, konstaterar han.

Året marknad går av stapeln fredagen den 6 december mellan klockan 18 och 21. På scenvagnen kommer det bjudas på sång och musik och runt granen blir det dans under ledning av Rosa Rydberg som vanligt. Det kommer också att bjudas på glögg och finnas korv med bröd samt Kjells egen gulaschsoppa till försäljning.

En annan kär tradition som återkommer även i år är paketauktionen som arrangeras i samarbete med Lions i Kävlinge. Förra året slog den rekord; hela 25 000 kronor kunde ges till Barndiabetesfonden. Dit kommer även pengarna gå i år.

– Jag jagar nu både privatpersoner och företag som vill skänka paket. Det blir nog svårt att slå förra årets rekord. Men jag måste ju försöka i alla fall, säger Kjell Johansson.

Lokala föreningar kan också vara delaktiga på marknaden för att visa upp sig eller sälja saker. De som är intresserade måste i så fall kontakta Kjell eller Aniela.

Publicerad 22 November 2019 00:00