En av övningarna Marie Jensen genomförde under kvalet var att kasta en tung medicinboll mot en vägg, fånga den igen och sedan upprepa det över 100 gånger. Den ständiga tävlingen mot sig själv är en av tjusningarna med crossfit, tycker hon.

En av övningarna Marie Jensen genomförde under kvalet var att kasta en tung medicinboll mot en vägg, fånga den igen och sedan upprepa det över 100 gånger. Den ständiga tävlingen mot sig själv är en av tjusningarna med crossfit, tycker hon. Foto: John Nordh

Marie pressar på – med siktet inställt på VM

Tränar crossfit två gånger om dagen

FURULUND.

Utmaningen, tävlingen mot sig själv och gemenskapen i sporten. Det finns mycket med crossfit som sporrar Marie Jensen till att varje dag åka iväg och träna stenhårt. Nu siktar hon på att få tävla i VM.

Av
John Nordh

Vägen till VM i crossfit nästa år är lång och hård. Endast några få utövare i varje klass får ställa upp i tävlingen. För att ta sig igenom nålsögat måste de gå igenom två tuffa kval.

En av de som nu har lyckat ta sig en bra bit på vägen är Marie Jensen från Furulund. I det första kvalet som gick av stapeln nyligen slutade hon som bästa svensk i sin åldersklass (master 35-39) och på en 39:e plats i världen.

Det är hennes största bedrift hittills i sin sju år långa crossfit-karriär och oavsett hur det går i kval nummer två, där endast tio utövare går vidare till VM, så är hon nöjd.

– Jag var så nervös innan resultaten tillkännagavs men sen när jag såg att jag hade gått vidare så var det en sådan glädje. Även om konkurrensen är hård så måste jag tro på mig själv och att jag kan ta en plats i VM, annars känns det inte ens lönt att tävla, säger hon.

För att vara framgångsrik i crossfit krävs det att man tränar hårt och allsidigt. Övningarna som ska genomföras i kvaltävlingarna är okända för utövarna fram tills kort innan det är dags. Det kan till exempel handla om att slänga en tung medicinboll mot en vägg, fånga den igen och sedan upprepa övningen över 100 gånger eller att gå på händer.

– Vi får reda på vilka övningar som ska göras på torsdagsnatten. Det är fyra så kallade WOD:ar (Workout of the day reds.anm) med övningar. Sedan har man fram tills på måndagen på sig att genomföra dem. Allting måste filmas så att domarna kan se att man inte fuskar. Eftersom man inte vet vad som ska göras så är det viktigt att man är bra på det mesta och inte har några svagheter, säger Marie Jensen.

Det är tack vare många timmars träning som har gjort att hon har kommit dit hon är nu. En vanlig dag tränar Marie Jensen två gånger, ett morgonpass och ett kvällspass. Hon varvar att träna på Crossfit Lund med träning på XXX Fitness Club i Löddeköpinge där hennes vän har byggt upp en egen crossfit-box. Just gemenskapen är en av de stora tjusningarna med sporten tycker Marie Jensen.

– Till och med på tävlingarna så pushar man varandra och hejar på varandra. Om jag till exempel skulle vara ensam kvar med en övning så skulle resten av deltagarna ställa sig runt mig och heja. Det är rätt ovanligt i sportsammanhang, säger hon och fortsätter:

– Alla kan också träna med alla oavsett vilken nivå man håller. Det är roligt.

Vad är det som motiverar dig till att träna så mycket som du gör?

– Det är den ständiga tävlingen mot sig själv. Att man hela tiden vill bli bättre och nå bättre resultat. Det är kul att se att man utvecklas.

Vad krävs för att bli duktig på crossfit?

– Ett tjockt pannben. Man måste våga låta göra det ont och inte ge upp även om kroppen skriker åt en att sluta. Som nybörjare är det bra om man börjar med att gå till en instruktör. Många nybörjare går ut alldeles för hårt och riskerar då att skada sig.

Att gå flera meter på händerna är ingen utmaning för Marie Jensen.

Att gå flera meter på händerna är ingen utmaning för Marie Jensen. Foto: John Nordh

Marie Jensen siktar på en plats i VM i crossfit.

Marie Jensen siktar på en plats i VM i crossfit. Foto: John Nordh

CROSSFIT

Crossfit är en kombination av styrke- och konditionsträning som bygger på funktionella övningar som utförs under hög intensitet och med konstant variation.

Metoden är en blandning av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik, löpning och intervallträning. Crossfit syftar till att skapa en så komplett och allsidig utövare som möjligt.

Källa: Wikipedia

Publicerad 23 November 2019 00:00