Någon traditionell busslinje blir det inte, men Kävlinge kommun diskuterar nu alternativa lösningar med Skånetrafiken för att Hoftreupsborna i framtiden ska kunna pendla till tågstationen i Dösjebro. (Genrebild).

Någon traditionell busslinje blir det inte, men Kävlinge kommun diskuterar nu alternativa lösningar med Skånetrafiken för att Hoftreupsborna i framtiden ska kunna pendla till tågstationen i Dösjebro. (Genrebild). Foto: Mostphotos

Nej till bussförslag – linjetrafik kan ändå bli aktuell mellan Hofterup och Dösjebro

"Det är ett prioriterat område"

HOFTERUP.

Någon direktlinje med buss blir det inte. Men hoppet lever fortfarande för de Hofterupsbor som i framtiden vill kunna pendla till stationen i Dösjebro för att ta sig vidare med tåg.

Av
John Nordh

Diskussioner pågår nämligen mellan Kävlinge kommun och Skånetrafiken för att få till en lösning. Hur sträckan mellan Hofterup och tågstationen i Dösjebro skulle kunna trafikeras är ännu oklart. Men genom en traditionell busslinje blir det inte.

– Det har Skånetrafiken sagt nej till eftersom de anser att det inte är möjligt. Tanken var att bussen skulle ha en bra koppling till tågen så att resenärer slapp stå och vänta på Dösjebro station. Men vid provkörningar visade det att det inte var möjligt att köra hela rundan och samtidigt matcha tiderna med tågen, säger Johanna Vinrot, samhällsstrateg på Kävlinge kommun.

– Vi anser att det är ett prioriterat område och därför diskuterar vi nu alternativa lösningar för landsbygdstrafiken med Skånetrafiken. Men det är fortfarande i ett ganska tidigt skede och därför kan jag inte säga så mycket mer än så i nuläget, fortsätter hon.

Det var i september förra året som politikerna i kommunstyrelsen beslutade att inleda diskussioner med Skånetrafiken om en busslinje mellan Hofterup och Dösjebro station. Detta efter en utredning som Trivector Traffic gjorde på uppdrag av kommunen och som visade att det fanns förutsättningar för Skånetrafiken att driva en sådan linje. I utredningen gjordes en jämförelse med en redan befintlig busslinje mellan Abbekås/Skivarp och Pågatåget i Skurup.

"Resandeunderlaget i Hofterup är emellertid nästan dubbelt så stort sin det är i Abbekås/Skivarp. Förutsättningarna för en busslinje Hofterup-Dösjebro borde därför vara minst lika bra", stod det i utredningen.

Publicerad 24 November 2019 00:00