Tummen upp för att alla barns rätt att fira jul. Alva Hanborn med pappa Fredrik (till vänster) och Torgny

Tummen upp för att alla barns rätt att fira jul. Alva Hanborn med pappa Fredrik (till vänster) och Torgny "Togge" Nilsson från Skånes Änglar. Foto: Anja Degerholm

Alva, 9, fixar julfirande för alla utsatta barn

Bjuder in till Lucy´s i Lödde tillsammans med Skånes änglar

HÖRBY/LÖDDEKÖPINGE.

Förra julen fick Hörbytjejen Alva Hanborn, 9 år, en idé: att avstå sina egna julklappar och istället ordna julfirande för barn i utsatta familjer. På självaste julafton ska hennes önskan bli verklighet – på Lucy's diner i Löddeköpinge.

Av
Anja Degerholm

– Jag bara kom på det. Att jag ville fira jul med alla som inte får en jul annars, berättar Alva Hanborn.

Pappa Fredrik Hanborn blev stolt över dotterns godhjärtade förslag.

– Det är det bästa man kan få höra som pappa. Vi har försökt uppfostra Alva att man ska hjälpa andra, vi har till exempel haft fosterbarn i familjen, berättar han.

Julfirandet arrangeras tillsammans med "Skånes änglar". En förening som startades just för att hjälpa barn och ungdomar som på något sätt är utsatta, till exempel på grund av mobbning eller dåliga hemförhållanden. De har 14 medlemmar som förenas av sitt motorintresse. Men skinnvästarna till trots är de inte några hårdbarkade mc-knuttar, intygar Torgny "Togge" Nilsson från Billinge.

– Medlemmarna måste lämna in intyg från belastningsregistret varje år och visa att de har ett riktigt engagemang för barnen. Och vi redovisar alltid vad pengarna går till, berättar han.

Förra julen samlade Skånes änglar in 37 000 kronor. Pengar som de skänkte vidare till olika organisationer som arbetar med barn. I år samarbetar de med Alva om julfirandet som ska hållas på Fredriks restaurang Lucy´s Diner i Löddeköpinge.

– När Fredrik ringde förra julen och berättade om Alvas idé hörde jag hur stolt han var. Alla som känner Alva är väldigt stolta över henne, säger Togge.

Firandet kommer att starta klockan 11 med mingel. Därefter blir det julbord och besök av tomten med julklappsutdelning. Tack vare sponsorer från hela Skåne är maten redan i hamn. Därför går alla insamlade pengar hädanefter oavkortat till barnens julklappar. Om det blir några pengar över skänks de vidare till någon organisation som jobbar med barn.

– Vi ska göra allt vi kan för att tillgodose barnens önskningar. Vi har till exempel en moped som skänkts till oss som vi hoppas kunna ge till någon som verkligen behöver den, säger Togge.

– Alla ställer verkligen upp och hjälper till. Personalen här på Lucy's går till exempel in och jobbar ideellt på julafton och på en insamlingskväll som ägde rum den 13 november, säger Fredrik.

Om det är någon familj som inte själva kan ta sig till Löddeköpinge så lovar Togge och Fredrik att lösa det.

Skinnvästen med texten

Skinnvästen med texten "Skånes änglar" fick Alva i 9-årspresent av klubben. Foto: Anja Degerholm

På julafton ska Alva vara tomtenisse. Hon ser fram emot att förverkliga sin önskan från förra julen.

– Det ska bli kul, säger Alva som inte alls är nervös inför den stora dagen.

– Jag tror det kommer att bli en oförglömlig dag för alla. Förhoppningsvis kan det bli en ny jultradition, säger pappa Fredrik.

Publicerad 02 December 2019 00:00